Svjetski mediji o Mladiću: Oslobađanje neizvjesno

Foto: FoNet

Svjetski mediji se danas bave izricanjem drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, koje je najavljeno za popodne, navodeći da će sud u Hagu potvrditi ili poništiti raniju presudu, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Britanska agencija Rojters ocjenjuje da će se s izricanjem presude “staviti tačka” na posljednje suđenje za “genocid na teritoriji BiH pred sudom Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju”.

Sudije će u 15 časova početi čitanjem presude.

Britanski list “Gardijan” piše da će pet sudija iznijeti svoje zaključke o 10 tačaka optužnice – koje uključuju istrebljenje, prisilno premještanje, teror, uzimanje talaca i nezakonite napade na civile – po osnovu kojih je Mladić 2017. godine osuđen.

Ovo će biti konačna presuda suda, bez prava na novu žalbu.

Ishod današnjeg ročišta je, prema ocjeni “Gardijana”, neizvjestan, iako je vrlo malo vjerovatno da će Mladić biti oslobođen. To bi, kako dodaje taj list, zahtijevalo da trojica sudija oslobode Mladića od svih optužbi.

Rojters podsjeća da je Mladić (78) bio na čelu snaga “bosanskih Srba” tokom rata u BiH 1992-1995. godine. Osuđen je 2017. godine pod optužbom za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, uključujući “terorisanje civilnog stanovništva Sarajeva tokom 43-mjesečne opsade i ubistvo više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici u 1995. godini”.

Tužilac Serž Bramerc je, uoči današnje odluke, naglasio važnost izricanja presude Mladiću zbog, kako je naveo, žrtava koje žive s traumom i sjećanjem na sukobe iz devedesetih.

“Ako razgovarate s preživjelima i majkama (Srebrenice) koje su izgubile muževe i sinove, život im je zaista stao na dan genocida”, rekao je Bramerc novinarima uoči presude.

Mladićevi advokati su se žalili na osuđujuću presudu, navodeći da bivši general ne može biti odgovaran za potencijalne zločine koje su počinili njegovi potčinjeni. Tražili su oslobadajuću presudu ili ponovno suđenje.

Tužioci, s druge strane, žele da se njegova presuda potvrdi.

Američka agencija AP je u osvrtu na današnju presudu Mladiću, koga naziva “kasapinom iz Bosne”, navela da će se ovom presudom u žalbenom postupku, završiti krivično gonjenje tužilaca Ujedinjenih nacija za zločine počinjene u ratu, u kom je, kako navodi AP, ubijeno više od 100.000 ljudi, a milioni ostali bez krova nad glavom.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.