EP odobrio digitalne sertifikate za putovanja od 1. jula

Foto: Pixabay/Unsplash

Evropski parlament je danas odobrio uredbu o Digitalnoj potvrdi EU za kovid 19, koja će omogućiti sigurno i slobodno putovanje unutar Evropske unije.

Time će se ponovno pokrenuti turizam i ekonomija, te držati virus pod kontrolom.

Potvrda će biti besplatna, sigurna i dostupna u digitalnom i štampanom formatu. Potvrda neće samo naznačiti da li je osoba vakcinisana, već će se koristiti i kao dokaz da je osoba imala negativan test ili da se oporavila od kovida 19.

Nakon odobrenja, uredba će stupiti na snagu 1. jula i trajaće 12 mjeseci, s mogućnošću produženja, u zavisnosti od stanja epidemije.

Digitalna potvrda bi trebala da olakša slobodno kretanje i doprinese postepenom ukidanju ograničenja na koordinisan način među članicama EU.

Sertifikat će nacionalna tijela izdati besplatno i biće dostupan u digitalnom ili papirnom formatu, koji sadrži QR kod. Navedeno je da digitalna potvrda neće biti preduslov za slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom.

Dodatna ograničenja putovanja samo ako su opravdana

Tokom međuinstitucionalnih pregovora, evroparlamentarci su obezbijedili sporazum, da države EU neće moći nametnuti dodatna ograničenja putovanja nosiocima digitalnog sertifikata – poput karantina, samoizolacije ili testiranja – “osim ako su neophodni i proporcionalni za zaštitu javnog zdravlja”.

Naglašeno je da će se morati uzeti u obzir naučni dokazi, “uključujući epidemiološke podatke, koje je objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)”, a o mjerama treba obavijestiti ostale države članice i Komisiju, ako je moguće, 48 časova unaprijed, a javnost treba obavijestiti 24 časa unaprijed.

Pristupačno i dostupno testiranje

Države EU se podržavaju da osiguraju da testiranje na korona virus bude pristupačno i široko dostupno. Na zahtjev parlamenta, Evropska komisija je obećala da će osigurati 100 miliona evra u okviru Instrumenta za hitnu podršku, kako bi države članice mogle da kupe testove za izdavanje EU digitalnih kovid sertifikata o testiranju.

Vakcine

Sve zemlje EU moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji, izdate u drugim državama članicama, za vakcine koja je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA). Na državama članicama je da odluče hoće li prihvatiti i sertifikate za vakcine, koje su odobrene prema nacionalnim postupcima odobrenja ili za vakcine koje su na listi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za hitnu upotrebu.

Izvor Nezavisne/Klix.ba
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.