Francuska – korona: Francuzi dočekali ublažavanje mjera

Foto: Unsplash

Stanovnici Francuske će od danas moći da posjećuju restorane u zatvorenom i ostaju napolju do 23.00 časa, prvi put poslije nekoliko mjeseci, pošto na snagu stupa ublažavanje restrikcija povezanih sa kovidom 19.

Mjere se ublažavaju pošto novi broj infekcija opada, a broj vakcinisanih raste.

Građani će od sada moći da borave i u zatvorenim dijelovima restorana i kafića, a ne samo u baštama, što im je omogućeno od 19. maja. Policijski čas će počinjati u 23.00 časa, a ne u 21.00.

Ukoliko sve protekne po planu, policijski čas će biti potpuno ukinut 30. juna, prenio je AFP.

Ublažena su i ograničenja za rad ustanova kulture, koje su ponovo otvorene 19. maja, pa u Francuskoj vlada osjećaj povratka u normalnost na početku ljeta.

“Biće preduzet novi korak. Život će se nastaviti širom naše zemlje. To je dio naše kulture, naše umjetnosti života, na šta ćemo se ponovo navići”, napisao je na “Tviteru” predsjednik Emanuel Makron.

Za stolovima, u restoranima i kafićima, moći će da sjedi do šest osoba, a vrata će za korisnike ponovo otvoriti i teretane.

U čitavoj Francuskoj je i dalje obavezno nošenje maski na otvorenom i unutra i ta mjera za sada neće biti ukidana.

Prema posljednjim podacima, zdravstvena situacija se popravlja. Na odjeljenjima intenzivne njege leže 2.394 osobe, u poređenju sa 6.000 krajem aprila.

Do sada je više od 28 miliona ljudi primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida 19, što je blizu 43 odsto populacije. Vakcinisao je 55 odsto odraslog stanovništva.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.