Kriminal: U Austriji uhapšena 81 osoba!

Foto: Tanjug/AP arhiv

Austrija je uhapsila 81, od više od 800 lica, u okviru globalne operacije protiv organizovanog kriminala, saopštila je danas Vlada Austrije.

U operaciji američkkog Federalnog istražnog biroa /FBI/, policije Australije i Evrope, bilo je privođenja osumnjičenih u Australiji, Aziji, Evropi, Južnoj Americi i Bliskom istoku, u vezi sa trgovinom narkoticima.

U Austriji je policija uhapsila osumnjičene u provincijama od Tirola u Alpima na zapadu, do Beča. Radi se o pripadnicima različitih grupa, a terete se za različita krivična djela, od trgovine drogom do ubistva.

“Cilj ove operacije je bio da se nanese veliki udarac organizovanom kriminalu i u tome smo uspjeli”, rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova, Karl Nehamer novinarima, dodajući da su te bande bile uključene širom svijeta u trgovinu drogom i oružjem, ali prije svega u brutalna djela nasilja.

U 67 operacija je zaplijenjeno 35 komada oružja, 707 kilograma droge i 646.000 evra u gotovini.

“Ovdje se posebno radi o međunarodnoj trgovini kokainom, heroinom i marihuanom, u veoma velikim količinama”, rekla je Nina Buseka, portparolka tužilaštva Beča na konferenciji za novinare.

U okviru operacije, u kojoj su bandama prodati šifrovani telefoni, koje su službe bezbjednosti mogle da prate, austrijska policija je zaplijenila 30 kilograma kokaina, 26 kilograma heroina, 261 kilograma smole kanabisa i 390 kilograma marihuane, rekao je generalni direktor za javnu bezbjednost, Franc Ruf.

Jedan od uhapšenih je lider kriminalne grupe za kojim se traga zbog tri ubistva u Srbiji, a krio se u Grčkoj i Turskoj, prije nego što je proveo nekoliko dana u Beču, rekao je Ruf.

Uhapšen je i državljanin Srbije koji se tereti za međunarodnu trgovinu drogom, a takođe je osumnjičen za ubistvo u Srbiji.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.