Njemačka želi da spriječi blokadu proširenja EU

Foto: Nezavisne novine

Njemačka planira, u sklopu Berlinskog procesa i samita, koji će biti održan sljedećeg mjeseca, da da novi impuls pridruživanju zapadnog Balkana EU, rečeno je “Nezavisnim novinama”.

Naime, za zastoj koji je nastao u procesu priključivanja zapadnog Balkana EU, nisu odgovorne ni Evropska komisija, koja je dala pozitivno mišljenje, ni kancelarija Đozepa Borelja, već Evropski savjet, vrhovno tijelo EU, u kom glavnu riječ imaju zemlje članice, a u kom se odluka o nastavku integracionog procesa donosi konsenzusom.

Proces priključenja zapadnog Balkana je prvo blokirala Francuska, zahtijevajući novu metodologiju proširenja, a nakon nje i Bugarska, koja je spriječila Sjevernu Makedoniju da započne pregovore, jer Makedonci ne pristaju na bugarsku interpretaciju makedonske kulture i jezika. Upravo iz razloga što je glavna blokada među zemljama članicama, Njemačka želi da u tom tijelu pokuša da napravi iskorak kako bi proces proširenja bio nastavljen.

Njemačka, kako je rečeno, sad želi da primijeni model primanja Austrije, Švedske i Finske u EU, koje su se prvo ekonomski integrisale sa EU i na taj način nekoliko godina pripremale na članstvo, u koje su konačno ušle 1995. godine. Rečeno nam je da je Njemačka svjesna da zemlje zapadnog Balkana nisu spremne za ekonomsku integraciju sa EU, pa je namjera da se kroz “mini-Šengen” zemlje prvo međusobno ekonomski integrišu, pa tek onda integrišu u EU.

U slučaju da evropske integracije, zbog veta u Evropskom savjetu ne uspiju, zapadni Balkan bi kroz “mini-Šengen” imao vlastiti jedinstveni ekonomski prostor, a onda bi sa EU mogao ući u neku vrstu privilegovanog partnerstva, dok se pretpristupni proces konačno ne odblokira.

Hajko Mas, ministar spoljnih poslova Njemačke, juče je imao online sastanak s predstavnicima zemalja zapadnog Balkana, u sklopu priprema samita za Berlinski proces, a tada je poručio da EU mora da ispuni obećanje zapadnom Balkanu i započne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Budućnost zemalja zapadnog Balkana je u EU. Njemačka je u potpunosti privržena ovom cilju. Ako vi ispunite svoj dio, mi moramo ispuniti naš dio. To mora ostati pristup EU prema procesu proširenja”, rekao je Mas.

On je pozvao zemlje regiona da jačaju vladavinu prava, demokratizaciju, slobodu medija, borbu protiv korupcije i da ohrabre javni dijalog.

U Ambasadi Njemačke za “Nezavisne novine” kažu, da je jučerašnji sastanak jedan u nizu sastanaka u sklopu priprema za berlinski samit.

“Imali smo čitav niz sastanaka s ministrima iz različitih oblasti. Ovaj sastanak je bio s ministrima inostranih poslova, a održan je virtuelno zbog korone”, rečeno nam je.

Tanja Topić, analitičarka iz Banjaluke, za “Nezavisne novine” kaže da su Mas i Njemačka poslali jasnu poruku zemljama zapadnog Balkana.

“Poruka je da će Njemačka pomoći zapadnom Balkanu na evropskom putu, ali ta podrška nije bezuslovna. Od svake zemlje se očekuje da uradi svoj dio posla. Njemačka je svjesna razočaranja u proces, ali će uložiti napore da zapadni Balkan postane dio evropske porodice”, rekla je Topićeva.

Pored njemačkog ministra i ministara zemalja zapadnog Balkana, jučerašnjem virtuelnom sastanku su prisustvovali i Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, kao i predstavnici Velike Britanije.

Turković: Članstvo u EU nema alternativu

Perspektiva članstva u Evropskoj uniji ostaje glavni pokretač političkih i društvenih reformi u regionu. Za nas, taj proces nema alternativu, izjavila je juče Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH.

“Naravno, države regiona imaju još mnogo posla, uključujući unapređenje efikasnosti uprave, te jačanje državnih institucija i regionalne saradnje, ali mi smo odlučni da nastavimo tim putem”, navela je ona na konferenciji ministara inostranih poslova država učesnica Berlinskog procesa.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.