Odbijena ostavka minhenskog nadbiskupa

Reuters

 

Papa Franjo odbio je ostavku njemačkog kardinala Rajnharda Marksa na poziciji nadbiskupa Minhena povodom krize u Katoličkoj crkvi usljed seksualnog zlostavljanja, saopšteno je iz Vatikana.

Marks, jedan od najuticajnijih liberalnih rimokatoličkih ličnosti, ponudio je ostavku ranije ovog mjeseca, rekavši da mora da podijeli odgovornost za “katastrofu” seksualnog zlostavljanja u prethodnim decenijama.

Papa Franjo je rekao da razumije Marksovu motivaciju da ponudi ostavku, ali da je neće prihvatiti.

“To je moj odgovor, dragi brate. Nastavi kao što sugerišeš, ali kao minhenski nadbiskup”, napisao je papa u pismu kardinalu.

„Slažem se s vama da se suočavamo sa katastrofom: tužnom istorijom seksualnog zlostavljanja i načinom na koji je Crkva donedavno postupala s tim,“ nastavilo se papino pismo.

Arhiva

„U suštini, za mene je to podela odgovornosti za katastrofu seksualnog zlostavljanja od strane crkvenih zvaničnika u poslednjih nekoliko decenija“, napisao je Marks papi. Istrage i izveštaji iz poslednjih deset godina, po mišljenju nadbiskupa, su pokazali da je bilo „mnogo ličnih propusta i administrativnih grešaka“, ali „i institucionalnih ili sistemskih propusta“.

Za svoj potez Mark je dobio priznanje od mnogih u katoličkoj crkvi. Predsedavajući Nemačke biskupske konferencije (DBK), biskup Georg Batzing, pokazao je razumevanje za odluku. Marks je „učinio nešti revolucionarno za Crkvu u Nemačkoj i širom sveta“, tada se govorilo.

Udruženja koja su inače kritična prema Katoličkoj crkvi takođe su pohvalila ponudu za ostavku.
Prema inicijativi žrtava zlostavljanja, “Eckiger Tisch”, to otvara put novom početku. „Impresivan je korak da konačno biskup u Nemačkoj govori u prvom licu i preuzima odgovornost“.

Ovog leta očekuje se stručno mišljenje o slučajevima seksualnog zlostavljanja u nadbiskupiji Minhen i Frajing, koje će prvenstveno razjasniti kako je seksualno zlostavljanje sveštenika u eparhiji postalo moguće i da li je visoko rangirano sveštenstvo štitilo prestupnike.

Izvor Televizija srpske dijaspore
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.