Skulptura vođa G7 iz e-otpada instalirana u Velikoj Britaniji

Foto: TWITTER_Cornwall Climate Care

U Velikoj Britaniji, gde će se održati samit G7, pojavila se ogromna skulptura koja prikazuje lidere G7. Napravljen je od elektronskog otpada: neispravni magnetofoni, telefoni, televizori, stare ploče, diskete i žice. Umetnički predmet je vrlo sličan spomen-obeležju smeštenom na planini Rushmore u Sjedinjenim Državama, gde je urezan bareljef sa likovima američkih predsednika. Autori dela Joe Rush i Alek Reckage nazvali su ga Mount Reciclemore, igra reči koja se može prevesti kao „recikliraj više“. Umetnici kažu da je njihov deo poruka učesnicima samita – države moraju zajedno raditi na rešavanju problema recikliranja e-otpada.

„Voleo bih da lideri G7 razgovaraju jedni sa drugima i da donesu plan koji neće prenositi problem iz jedne zemlje u drugu, već plan na kojem ćemo svi raditi: kako odložiti ovaj otpad, kako zaustaviti proizvodeći ga u tako velikom broju. Svim ovim pitanjima treba se baviti globalno, ne mogu se rešavati na nacionalnom nivou “.

Za stvaranje spomenika bilo je potrebno 20 hiljada fragmenata stare tehnologije. A većinu njih pružio je britanski Internet servis koji korisnicima pruža usluge za kupovinu i prodaju polovne elektronske robe.

„Elektronski otpad izvor je 70% toksičnih supstanci koje završavaju na deponijama. Mi smo najveća kompanija za reciklažu mobilnih telefona u Velikoj Britaniji i želim da kažem da zapravo mnogi ljudi ne znaju da u pametnim telefonima ima plemenitih metala poput zlata, srebra i platine. Ali postoje i opasni, na primer olovo, živa, pa čak i arsen “.

Prema UN-u, u svetu se godišnje proizvede 53 miliona tona e-otpada. A prema predviđanjima, do 2050. ovaj obim će se više nego udvostručiti. Kao rezultat, ovo bi moglo dovesti do toga da stare mašine postanu najbrže rastući tok otpada na svetu.

Izvor Reuters
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.