Krivokapić: Čuo sam da mi se spremalo hapšenje!

Foto: gov.me

Crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić, izjavio je da je u četvrtak čuo da se spremalo njegovo hapšenje “zbog veleizdaje”, u slučaju da je potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Beogradu, koji je, kako kaže, protivustavan.

“Imam informaciju koja je u ovom trenutku vrlo realna i bez opasnosti od kovanja teorija zavjere mogu je saopštiti, a to je da bih, po povratku u Crnu Goru, bio uhapšen zbog veleizdaje”, kazao je Krivokapić za TV “Vijesti”.

Na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio Specijalni državni tužilac, Milivoje Katnić.

Krivokapić je rekao i da su dvije tačke sporne u Nacrtu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom jer, kako kaže, nisu u skladu sa zakonima Crne Gore, a da je, pošto je to uočeno, njegova obaveza da štiti državu, bez obzira što je vjernik.

Podsjetio je da je uputio srpskom patrijarhu Porfiriju pismo, u kom je iznio stav Crne Gore u vezi sa Temeljnim ugovorom.

“Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule”, rekao je Krivokapić.

Na pitanje koji su članovi sporni, Krivokapić je rekao:

“Jedan se odnosio na verske praznike, koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori. To je podrazumijevalo da imamo veći broj vjerskih praznika nego što jeste, pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori – Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, dio koji se tiče tog jednog dijela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja, koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nisu katastarski upisani”, precizirao je Krivokapić.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.