Njemačka skinula BiH sa liste rizičnih zemalja

Foto: Pixabay

Njemačka je skinula BiH sa liste rizičnih zemalja, odnosno liste zemalja s visokim rizikom od zaraze korona virusa.

Institut Robert Koh je danas objavio 19 zemalja i regija, koje se više ne smatraju rizičnim područjima, zahvaljujući niskoj stopi zaraze korona virusom.

Kako se navodi, zemlje koje su uklonjene sa liste rizika putovanja uključuju Jermeniju, Austrija, Azerbejdžan, BiH, Kanadu, Kipar, samoproglašeno Kosovo, Liban, Moldaviju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Ukrajinu i SAD.

Neke regije u Portugalu, Norveškoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Švajcarskoj se takođe više ne smatraju rizičnim regijama.

“Putnici koji ulaze u Njemačku avionom, moraju prije polaska pokazati negativan rezultat testa, dokaz o vakcinaciji ili dokaz da su prebolovali korona virus, bez obzira na to jesu li proveli vrijeme u rizičnom području”, dodaju iz Instituta Robert Koh.

Kako se ističe, odluka stupa na snagu 13. juna.

Ministar inostranih poslova Njemačke, Hajko Mas, danas je rekao da na mnogim mjestima broj infekcija opada, a sve više i više građana se vakciniše.

“Nakon dugog perioda lokdauna, možemo se radovati većoj normalnosti, a to se odnosi i na putovanja”, rekao je Mas.

Kako prenosi portal Klix, za sada nije poznato da li će doći do izmjena za državljane BiH koji žele turistički ili iz nekog drugog razloga da putuju u Njemačku, s obzirom da se današnja odluka odnosi samo na putovanja za njemačke državljane.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.