Švajcarska borba za čistu vodu i plodnu zemlju

Švajcarska bi mogla da postane prva evropska država koja je zabranila veštačke pesticide, ukoliko ta ideja prođe na referendumu 13. juna, za koji se podržaoci inicijative nadaju da će slične zabrane pokrenuti i drugde.

Globalno, samo Butan ima potpunu zabranu sintetičkih pesticida, prema pristalicama čiji je cilj zabrana upotrebe proizvoda agrohemijskih giganata poput švajcarske Singente i nemačkog Baier-a i BASF-a.

Pristalice zabrane kažu da veštački proizvodi uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme i smanjuju biodiverzitet.

Proizvođači kažu da su njihovi pesticidi strogo testirani i regulisani, da se mogu bezbedno koristiti i da će prinosi bez njih pasti.

 

Još jedna inicijativa o kojoj će se glasati istog dana ima za cilj poboljšanje kvaliteta vode za piće i hrane u Švajcarskoj zaustavljanjem direktnih subvencija poljoprivrednicima koji koriste veštačke pesticide i antibiotike u stoci.

Švajcarska je bila potpuno podeljena neobično oštrom raspravom oko inicijativa i čini se da će glasovi biti bliski.

Ako se usvoje predlozi, poljoprivrednici će imati do 10 godina da izvrše tranziciju, što bi omogućilo Švajcarskoj da postane pionir u organskoj hrani, kao i primer ostatku sveta, rekao je švajcarski proizvođač vina Roland Lenz.

“To bi bilo neverovatno sjajno za kvalitet života ljudi. Naša voda za piće će nekad u budućnosti, za 20 ili 30 godina, ponovo biti čista, naše tlo bi ponovo bilo plodno i imali bismo manju zavisnost od stranih zemalja”, rekao je Lenc. 51-godišnji poljoprivrednik organiskih proizvoda, čiji je vinograd okružen farmerima koji se protive toj inicijativi.

Dodao je da bi to, ukoliko inicijativa ne bude usvojena, bio “apsolutni gubitak i propuštena prilika”.

Inicijativa za čistu vodu takođe želi da poljoprivrednici prestanu da koriste hranu za životinje iz uvoza, da ograniče broj krava, svinja i pilića u Švajcarskoj, zajedno sa stajskim đubrivom koje proizvode i može zagađivati pijaću vodu.

Švajcarska unija poljoprivrednika rekla je da mnogi njeni članovi osećaju da je njihov način života pod opsadom.

Dominic Haab, koji vodi farmu mlekara izvan Ciriha, rekao je da će posledice po ruralnu ekonomiju biti brutalne, a lokalna preduzeća takođe će biti pogođena padom broja životinja kako bi se pridržavale ograničenja stočne hrane.

“Naša proizvodnja će brzo silaziti, nećemo imati švajcarsko pileće meso, nećemo imati švajcarsko svinjsko meso i rezultat bi bio da će biti mnogo više uvoza”, rekao je Rojtersu.

Izvor Televizija srpske dijaspore
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.