Rusija – SAD: Uspješan sastanak Putina i Bajdena

Foto: Tanjug/AP arhiv

Razgovori predsjednika Rusije, Vladimira Putina i predsjednika SAD, Džozefa Bajdena, bili su prilično uspješni, izjavio neimenovani član jedne od delegacija za Interfaks.

Rojters je objavio video-snimak, na kom je prikazan Bajden, koji je nakon izlaska iz vile “La Granž” u Ženevi, gdje je održan sastanak, novinarima rukama pokazao znak “palac gore”.

Razgovori su održani u dva kruga. Prvom krugu su, osim Bajdena i Putina, prisustvovali šefovi diplomatija Rusije i SAD, a taj dio sastanka je trajao oko jedan čas i 45 minuta.

Sastanak je, nakon kraće pauze, nastavljen u proširenom formatu, uz nekoliko članova delegacija obje zemlje.

Razgovori su završeni u 17.05, ranije nego što je prvobitno bilo planirano.

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, izjavio je danas, nakon samita sa američkim kolegom Džoom Bajdenom, da su razgovori bili dobri i da nisu imali neprijateljsku prirodu.

On je na konferenciji za novinare rekao da su razgovori bili čak i konstruktivni i da su obje strane pokazale spremnost da razumiju jedna drugu.

Takođe, rekao je Putin, Bajden se složio da dvije strane započnu pregovore o sajber bezbjednosti, a nakon nedavnih hakerskih napada na velike korporacije.

Takođe, Putin je rekao i da su se složili da se ambasador Rusije u SAD i SAD u Rusiji, vrate na svoja radna mjesta i nastave svoje diplomatske aktivnosti.

Ruski ambasador u SAD, Anatolij Antonov i američki u Rusiji, Džon Saliven, prije nekoliko mjeseci su vraćeni na konsuiltacije u matične zemlje, zbog visokih tenzija između SAD i Rusije, prenosi Gardijan.

“Bajden i ja smo se složili da ambasadori trebaju da se vrate na svoja radna mjesta i nastave svoje diplomatske aktivnosti”, rekao je Putin na konferenciji za novinare.

Putin je najavio i početak konsultacija na diplomatskom nivou, između ruskog Ministarstva spoljnih poslova i Stejt Dipartmenta o čitavom nizu pitanja.

“Između ostalog, dogovorili smo se da Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije i Stejt Dipartment na diplomatskom nivou započnu konsultacije o čitavom nizu pitanja. Mnogo je tema koje su se nakupile. Ja smatram da obje strane, uključujući i američku, namjeravaju da tragaju za rješenjima”, rekao je predsednik Putin, prenosi TASS.

Izvor Srna/Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.