Kako jaja mogu da pomognu pri mršavljenju?

Foto: Pixabay

Jaja su jedna od najboljih namirnica, koju možete izbrati ako ste na dijeti.

Kilograme je najbolje gubiti kombinacijom kalorijskog deficita i vježbanja, ali jaja mogu prilično da pomognu u tome. Naime, od njih smo dugo siti i to može da nas spriječi da “grickamo” između obroka. Samim tim, unijećete manje kalorija.

Imaju puno proteina

Jaja su veoma bogata proteinima, koji su potrebni za izgradnju mišića, a što više mišića imate, to više kalorija sagorijevate. Jedno veće jaje sadrži 6,3 grama proteina, pa ako pojedete dva, već ste dosegli 25 odsto ukupne dnevne količine, koju bi odrasli trebalo da konzumiraju.

Jedna studija iz 2010. godine je proučavala dvije grupe muškaraca. Jedni su za doručak jeli jaja, a drugi pecivo sa sirnim namazom. Ovi iz prve grupe su konzumirali po 400 kalorija manje.

Imaju malo ugljenih hidrata

Ako pokušavate da smanjite unos ugljenih hidrata, jaja su vam novi najbolji prijatelj. Jedno jaje sadrži manje od 1 grama ugljenih hidrata i zbog toga ne prouzrokuje nagli rast šećera u krvi.

Imaju vrlo malo kalorija

Jaja su dobra za mršavljenje i jer imaju veoma malo kalorija. Veliko jaje ima samo oko 76 kalorija. To znači da za doručak, na primjer, možete da pojedete dva velika poširana jaja s tostom od cijelog zrna žitarica i unesete samo 232 kalorije u organizam. To je manje nego što imaju neke energetske pločice.

Prepuna su vitamina

Jaja su odličan izvor vitamina D, koji pomaže pri sagorijevanju masti i jako je bitan za mršavljenje. Osim toga, jaja su bogata i vitaminom B12, čiji nedostatak je povezan s debljanjem.

U jajima je i puno gvožđa, koje nam daje energiju da možemo izdržati i napornije treninge i sagorjeti više kalorija.

Mogu da pomognu pri uravnoteženju nivoa šećera u krvi

Jaja mogu pomoći kod balansiranja šećera u krvi, a da pritom ne podižu nivo holesterola. Kad vam je nivo šećera u krvi stabilan, bez naglih skokova i padova i nivo energije je stabilan tokom cijelog dana, piše Eat this.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos