Jakovina: I Hrvati bi trebalo da znaju ćirilicu

Foto: wikimedia commons

Deo manjinskih prava u Hrvatskoj je garantovan Ustavom, izjavio je danas istoričar Tvrtko Jakovina i istakao da se ta prava ne mogu menjati voljom jednog gradonačelnika, ali da bi mešovite hrvatko-srpske škole, što je predložio prvi čovek Vukovara Ivan Penava, trebalo ostvariti, kao i da bi Hrvati trebalo da znaju ćirilicu, ne samo Srbi.

Komentarišući tu ideju, Jakovina podseća da su manjinska prava unesena u hrvatsko zakonodavstvo kada je završena mirna reintegracija Podunavlja.

“U to ne možete dirati i škole i pravo na školovanje na vlastitom jeziku i pismu verovatno su deo tog paketa i ne mislim da se to može menjati voljom jednog gradonačelnika. Ako se ne varam, isti gradonačelnik je bio kada su Norvežani izgradili školu koja je trebalo da bude zajednička pa su tražili novac nazad”, rekao je Jakovina za zagrebačku N1 tv.

Podsetio je da su uoči ulaska Hrvatske u EU on i njegove dve koleginice bili izbrani da naprave tip udžebnika koji je trebalo da bude prihvaćen u Podunavlju za decu u hrvatsko-srpskim školama, ali da je to, kako je rekao, izazvalo najviše reakcija na hrvatskoj strani.

Podsetio je i da je tada jedna od eksperata u Ministarstvu prosvete rekla : “Ako Srbi na to pristaju, to ne može biti dobro”.

“Ako tako razmišljate onda nema pomirenja, onda razmišljate o isključivoj interpretaciji. Bilo je istoričara koji su na sliku spaljenih srpskih sela imali dilemu da li je to srpsko selo ili nije”, rekao je.

Podsetio je i da je HDZ u Vukovaru bio na vlasti do prošle godine dok njihov kandidat nije postao kandidat Miroslav Škoro.

“Spojene škole i škole u kojima će neki predmeti biti zajednički mislim da je to dobar početak. Mislim da je važno, ne samo za Srbe da znaju ćirilicu, nego da bi bilo korisno da možda i Hrvati znaju ćirilicu jer ima puno knjiga na ćirilici i dobit će znanje koji drugi neće”, rekao je Jakovina i dodao da smatra da bi zajedničku nastavu za Srbe i Hrvate trebalo ostvariti.

Izvor Nezavisne novine/N1
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.