Zašto je čokolada opasna po zdravlje pasa?

Foto: Pixabay

Činjenica da čokolada nije dobra za pse je opštepoznata, međutim, retko ko zapravo zna zašto je to tako.

Reč je o toksičnom sastojku teobrominu, koji se nalazi u biljci kakaoa, a koji psi sporo obrađuju i čije nakupljanje može da izazove štetne posledice po njihovo zdravlje.

Opasnost od čokolade i šteta koju može naneti vašem psu, zavisi od od vrsti i količine koju konzumiraju, kao i od veličine vašeg psa. U velikim količinama, čokolada i proizvodi od kakaoa mogu ozbiljno da naštete, pa čak i da ubiju vašeg psa.

Teobromin ljudi mogu lako jesti i prerađivati, ali ga psi obrađuju mnogo sporije. To omogućava da se toksična komponenta u njihovom sistemu nakuplja do opasnih nivoa.

Svi znamo koliko psi mogu da pritaje konzumiranje zabranjenih poslastica, zbog čega je veoma važno proveravati i posmatrati pse, kako biste bili sigurni da neće pojesti čokoladu bez vašeg znanja.

U većini slučajeva će mala količina verovatno samo uznemiriti želudac vašeg psa, ali svejedno je važno posetiti veterinara odmah nakon što je pas konzumirao čokoladu ili kakao proizvode, kako biste ga spasili od bilo kakvih dugotrajnih ili ozbiljnih posledica.

U velikim količinama, čokolada može izazvati trovanje teobrominom, što može izazvati drhtanje mišića, napade, nepravilan rad srca, unutrašnje krvarenje ili srčani udar.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.