Zašto Kinezi jedu štapićima?

Foto: Unsplash

O nastanku štapića, koje Kinezi, ali i drugi azijski narodi koriste tokom jela, postoje mnoge legende, ali se pravo objašnjanje krije u kineskim običajima.

Štapići, kao pribor za jelo, prvi put su se pojavili tokom dinastije Šang, između XVI i XI vijeka p.n.e. Jeftine izrade i laki za rukovanje, brzo su se odomaćili u Kini, a zatim i u većem dijelu Azije.

Prema jednoj legendi, štapiće je izmislio prvi kineski car, Ju Veliki, koji je, strahujući da bude ubijen, zabranio upotrebu noževa i viljušaka.

Jednom prilikom je bio toliko gladan, da nije mogao sačekati da se jelo ohladi, te je iščupao dvije grančice s kojima se poslužio kao hvataljkom. Hladnom oružju – noževima i viljuškama, tako nije bilo mjesto na stolu. Korišćenje štapića upućuje na blagost i dobronamjernost.

Iako se svi istoričari ne slažu oko porijekla štapića, jedno je sigurno – jako su korisni za one koji ih redovno upotrebljavaju. Naime, njihovim rukovanjem pokreće se više od 30 zglobova i 50 mišića na prstima, šakama i rukama.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.