Merkelova i Makron traže sastanak vrha Evropske unije i Putina

Foto: Tanjug/AP arhiv

Francuska i Njemačka su predložile sastanak na vrhu Evropske unije i ruskog predsjednika Vladimira Putina, kako bi se poboljšali odnosi tog saveza i Rusije, otkrilo je dvoje diplomata.

Susret je planiran nakon sastanka američkog predsjednika Džozefa Bajdena i Putina, koji se dogodio ranije ovog mjeseca u Ženevi, a razlog je nezadovoljstvo Pariza i Berlina činjenicom da se odnos Evropske unije prema Rusiji proteklih godina svodi samo na sankcije, prenosi agencija Rojters.

“Moramo raspraviti kako da izađemo iz ove negativne spirale, ali moramo nastupiti ujedinjeno”, rekao je jedan evropski diplomata, dodajući da bi se baltičke države mogle protiviti samitu.

Nije još jasno da li bi takav susret uključivao svih 27 lidera članica Unije ili samo predsjednicu Evropske komisije, Ursulu fon der Lajen i predsjednika Evropskog savjeta, Šarla Mišela.

Susreti na tom nivou su prekinuti nakon intervencije Rusije na Krimu 2014. godine.

Lideri Evropske unije o novoj strategiji upravljanja i sve gorim odnosima s Rusijom, razgovaraće od danas na dvodnevnom samitu u Briselu.

“Njemačka i Francuska su dale neke ideje za raspravu u EU o Rusiji. Merkelova je ranije pomenula da s Rusijom i Kinom na najvišem nivou ne bi trebalo da razgovaraju samo SAD. Rusija je susjed, a takav je format već postojao 2007. godine u Finskoj”, rekla je za Rojters osoba upućena u predstojeći sastanak o Rusiji.

Strateški dokument Evropske komisije i diplomatske službe EU, ranije ovog mjeseca, pokazao je da uprkos godinama tenzija “EU i Rusija imaju temeljnu zajedničku odgovornost za mir i bezbjednost na evropskom kontinentu”.

Iako Zapad optužuje Rusiju za kibernetičke napade, kampanje dezinformisanja i druga djela, što Kremlj odbacuje, najveća država na svijetu je i peti najveći trgovinski partner Evropske unije, dok je evropski blok najveći strani investitor u Rusiju.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos