Upozorenje: Starosna granica za prvo uzimanje droga pala ispod 15 godina

Foto: Nezavisne novine/wikimedia commons

Droga je sve više prisutna i sve dostupnija mlađoj populaciji te je potrebno više napora uložiti u prevenciju, istakla je danas socijalna radnica Milena Latinčić, radnica Centra za prevenciju i izvanbolničko lečenje ovisnosti Mostar, u čijoj organizaciji je obeležen Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.”Prevenciju moramo početi raditi već u osnovnoj, a ne od srednje škole, zato što su psihoaktivne tvari dostupne već u četvrtom, petom i šestom razredu. Kada sam u određenim osnovnim školama radila prevenciju i pitala učenike uzimaju li cigarete i alkohol, dosta njih je reklo da uzima, što je problem”, kazala je Latinčićeva. Dodala je da, kada mlada osoba u adolescentskoj dobi konzumira alkohol, njena percepcija je sasvim drugačija.

“Čim je percepcija sasvim drugačija, osoba će uzeti i nešto drugo što joj se ponudi, jer gde ima alkohola ima i drugih psihoaktivnih tvari poput THC-a, speeda i ekstazija. Mladi danas, nažalost, puno konzumiraju te droge jer je to popularno u društvu, a dosta ih i ne zna da je THC štetan i ilegalan. Kada im mi u Centru pojasnimo šta sve donosi konzumiranje THC-a i kakve posledice to ima na njihov psihofizički razvoj, a kasnije i uvod u ovisnost o heroinu, onda oni počnu razmišljati i teže se odlučuju za ponovno uzimanje psihoaktivnih tvari”, kazala je Latinčićeva. Navela je da je starosna granica za prvo uzimanje THC-a i sličnih droga, po istraživanju rađenom prije par godina u srednjim školama i sedmim i osmim razredima osnovnih škola, bila 15 godina, međutim u zadnje vreme se spustila i niže.

“Da bismo zaštitili mlade broj jedan je porodica, jer ona u svemu tome igra vrlo važnu ulogu i bitno je da dete prema roditeljima oseća strahopoštovanje. Na drugom mestu je škola, a takođe bih naglasila da je važno decu učiti zdravim stilovima života, poput bavljenja sportom, plesom, planinarenjem ili bilo čime. Moramo animirati decu da rade zdrave stilove života, a ne da sede u kafićima preko nekih granica normale”, dodala je Latinčićeva.

Naglasila je da svi možemo uticati na prevenciju ovisnosti, a pogotovo bi na to pažnju trebali obratiti roditelji.

Doktor medicine u Centru Marin Čović kazao je kako znatna količina droga prolazi, ali i ostaje na području BiH. Govoreći o broju ovisnika na području Hercegovine, naveo je da tačan broj niko ne zna, a u evidenciji Centra je oko 1.000 ovisnika.

Izvor Nezavisne novine/Fena
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos