Koliko su česta tornada u Evropi?

Foto: wikimedia commons

Češku je sinoć pogodio razoran tornado. Nekoliko gradova i sela je sravnjeno sa zemljom. Zasad je potvrđena smrt troje ljudi, a više od 200 ih je povređeno.

Vesti o razornim tornadima koji za sobom ostavljaju pustoš obično dolaze iz Amerike pa se mnogi na društvenim mrežama pitaju koliko su česta tornada u Evropi.

U Evropi se godišnje pojavi više stotina tornada

Kako piše BBC-jev prognostičar Ben Rich, tornada u Evropi nisu toliko retka koliko se možda čini. Smatra se da ih se godišnje širom kontinenta pojavi nekoliko stotina. Ali, egzaktne procene variraju jer se neka tornada pojave u retko naseljenim područjima pa ih niko ni ne prijavljuje.

Tornada su, inače, prijavljena na svim kontinentima na Zemlji izuzev Antarktika, iako su i na tom ledenom kontinentu teoretski moguća.

Ali najviše tornada pojavljuje se u SAD, u proseku više od 1.000 godišnje. Ta zemlja ujedno prijavljuje i najviše razornih pijavica na svetu.

Naime, blizina toplom i vlažnom Meksičkom zalivu u kombinaciji s planinskim krajolikom stvara savršene uslove za stvaranje tzv. superćelijskih oluja, a upravo iz takvih oluja nastaju tornada.

Izvor Nezavisne novine/Index
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos