U Tokiju 23. jula počinju 32. Olimpijske igre: U pogonu 43 borilišta

Foto: Tanjug/AP arhiv/Wikimedia commons

Ukupno 43 borilišta će biti u pogonu tokom Olimpijskih igara (od 23. jula do 8. avgusta) i Paraolimpijskih igara (od 24. avgusta do 5. septembra) u Tokiju, od kojih je 25 već bilo izgrađenih, deset je privremenih građevina, a osam ih je potpuno novih.

Nažalost, zbog epidemije virusa korona, domaćini Igara su bili prisiljeni da donesu odluku o održavanju takmičenja bez prisustva publike, pa će tribine ovih zdanja odzvanjati prazninom, što neće umanjiti njihovu ljepotu. Borilišta su rasprostranjena na dva glavna područja japanske metropole. Prvi dio se nalazi u području Tokijskog zaliva, zemljišta “otetog” Tihom okeanu na jugu grada, a ostatak je u centralnom, istorijskom dijelu, u kom su ponovo izgrađeni ili obnovljeni objekti korišćeni 1964. godine u vrijeme održavanja 18. Olimpijskih igara.

Sport klub je izdvojio nekoliko najvažnijih objekata, u kojima će biti održana takmičenja za vrijeme 32. Olimpijskih igara.

Novi olimpijski stadion – Na istoj lokaciji, na kojoj je stajao Olimpijski stadion za Igre 1964. godine u samom centru Tokija, izgrađeno je novo, moderno zdanje, sa kapacitetom za 68.000 gledalaca, kojih, nažalost, neće biti. Olimpijski stadion će biti mjesto na kom će Igre biti otvorene i zatvorene, a na njemu će biti održana gotovo sva atletska takmičenja, te finalna utakmica turnira za fudbalerke. Ova građevina je bila predmet kontroverzi 2015. godine, jer su troškovi inicijalnog projekta danas pokojne iračko-britanske arhitektkinje, Zahe Hadid, dostizali gotovo dvije milijarde evra. Japanska Vlada se potom odlučila za projekat japanskog arhitekta Kenga Kume, koji je bio jeftiniji (1,3 milijarde evra) i u kom je prednost data tradicionalnim japanskim materijalima, poput drvene građe od cedra.

Vodeni centar – Impozantno zdanje će u Tokijskom zalivu ugostiti takmičenja u plivanju, umjetničkom plivanju i skokovima u vodu. Za Igre je bio predviđen kapacitet od 15.000 sjedećih mesta, koji bi potom bio smanjen na 5.000, za potrebe drugih takmičenja i lokalnog stanovništva. Zanimljivost ovog centra je pokretni zid, pomoću kog se od 50-metarskog bazena mogu napraviti dva 25-metarska, a podešavati se može i dubina bazena.

Arijake arena – Olimpijski odbojkaški turnir i Paraolimpijski košarkaški turnir će biti održani u ovoj novoizgrađenoj dvorani za 15.000 gledalaca. Zakrivljeni krov je prekriven solarnim pločama, koje su morale da budu postavljene tako, da bi se izbjeglo odbijanje sunčeve svjetlosti prema obližnjim neboderima. Poput Vodenog centra i Ariake arena je opremljena termalnim senzorima i geotermalnim pumpama, kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida. Nakon Igara će ostati u upotrebi za sportske događaje, ali i za koncerte.

Nippon Budokan – Ovo je hram borilačkih sportova sa zakrivljenim krovom, koji bi trebalo da liči na planinu Fudži. Osmougaona građevina, koja može da primi 11.000 gledalaca, nalazi se u blizini Carske palate, a bila je izgrađena za džudo takmičenja na Igrama 1964. godine. Na ovim Igrama, za olimpijska odličja će se u njoj boriti džudisti i karatisti. Nippon Budokan ima status i legendarne koncertne dvorane. Ovdje su “Bitlsi” 1966. godine održali svoj prvi koncert u Japanu. Svakog 15. avgusta je ovaj centar domaćin nacionalnog dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata, uz prisustvo carskog para.

Olimpijsko selo – Izgrađeno je na zemljištu pravougaonog oblika u Tokijskom zalivu. Selo se sastoji od 21 stambene zgrade, koje imaju od 14 do 18 spratova. Za vrijeme Olimpijskih igara će na raspolaganju biti 18.000 kreveta, dok će na Paraolimpijskim igrama svoj privremeni dom ovdje naći 8.000 osoba. Selo uključuje divovsku kantinu sa 3.000 mjesta, te malu kliniku, u kojoj će biti obrađivani svi kod kojih se pojavi sumnja na zarazu virusom korona, prije nego što budu poslati u karantin u hotel izvan olimpijskog sela ili na liječenje u bolnicu. Po završetku Olimpijskih i Paraolimpijskih igara je planirano da selo bude pretvoreno u luksuznu rezidencijalnu eko-četvrt.

Fukušima i Saporo – Sjeveroistočni dio zemlje, koji je 2011. godine uništen zemljotresom, cunamijem i nesrećom u nuklearnoj elektrani u Fukušimi, simbolično je povezan sa Olimpijskim igrama u Tokiju, jer su im japanske vlasti prije izbijanja epidemije dale nadimak Rekonstrukcijske igre. U Fukušimi će biti održana takmičenja u bejzbolu i softbolu. Saporo je smješten 800 kilometara sjeverno od Tokija i promovisan je u olimpijsko borilište, iako to nije ni tražio od organizatora. Na njegovim ulicama će se za medalje takmičiti maratonke, maratonci, hodačice i hodači, što je rezultat zahtjeva koji je 2019. godine postavio Međunarodni olimpijski komitet (MOK), plašeći se velikih tokijskih vrućina i nemogućih uslova za održavanje takmičenja, u kojima su sportisti izloženi izuzetnim naporima.

Izvor Nezavisne/Sport klub
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos