Nosači bicikla na automobilu – koji tip izabrati?

foto: unsplash

Vjerovatno ste bar jednom poželjeli da imate svoj bicikl kada autom idete na more, odmor na planinu, u selo i slično, piše sajt Polovni automobili.

Razlozi da imate svoj bicikl uz sebe na odmoru mogu da budu brojni, pa nećemo ulaziti u tu priču, a mogućnost eventualnog iznajmljivanja bicikla takođe izbacujemo.

Zato pogledajmo kakvi sve nosači za bicikl postoje, koje su im mane i prednosti, koliko bicikala može da se prevozi i slično.

Postoje tri osnovne vrste nosača bicikala za automobile:

1) krovni nosači

2) nosači koji se montiraju na kuku za vuču

3) nosači koji se montiraju na peta vrata ili pokopac prtljažnika – zvaćemo ih žargonski nosači “na peta vrata”, pošto se pod ti nazivom obično i nalaze u prodaji

Svaki ima razne prednosti i mane, tako da svako mora sam da procijeni koja mu opcija najviše odgovara. Neko želi nosač za samo jedan bicikl, a neko za čak četiri.

Neko već ima krovne nosače, a neko mora da ih kupi. Neko već ima kuku za vuču, a neko mora da je ugradi.

1. Krovni nosač za bicikle

Da biste na krov postavili krovni nosač bicikla, prvo treba da imate klasične krovne nosače.

Krovni nosači za bicikl su za mnoge vozače generalno najbolja opcija i najjednostavnija za korišćenje. Naravno, imaju svoje mane.

Na primjer, ako imate visok auto i težak bicikl, postavljanje i fiksiranje može da bude nezgodno. Zato je najbolje da bicikl na krov postavljaju dvije osobe.

Od velike pomoći može da bude i neki predmet na koji možete da se popnete.

Ukoliko imate relativno nizak auto, lagan bicikl, a visoki ste i snažni, o ovom problemu vjerovatno nećete ni razmišljati.

Na krovu se obično prevoze dva ili tri bicikla, mada u zavisnosti od automobila, nosača i snalažljivosti vozača mogu da se stave i četiri. Mana prevoza bicikla na krovu je to što se gubi prostor za montiranje krovnog kofera.

Još jedna od mana transporta bicikla ili bicikala na krovu jeste povećana buka u vožnji, mada to zavisi od brzine kretanja, zvučne izolacije automobila i slično.

Što se tiče bezbjednosti, odnosno mogućnosti da se bicikl otkači pri visokim brzinama ili u krivini, to ne bi smjelo da se dogodi ukoliko je bicikl ispravno pričvršćen i ukoliko je sam nosač iole kvalitetan i ispravan.

Bicikl se kod većine krovnih nosača fiksira kao što vidite na slici ispod:

Točkovi se posebnim vezama fiksiraju za nosač, a tu je i držač koji hvata ram bicikla. Postoje i drugačije vrste. Kod nekih se skida prednji točak.

Uprkos svim manama koje smo nabrojali, transport bicikala na krovu donosi i dvije izuzetno značajne prednosti:

• ne zaklanjaju se registarske tablice i zadnje svjetlosne grupe

• neometan pristup prtljažniku

2. Nosač bicikla “na kuku”

Nosači bicikla koji se montiraju na kuku za vuču takođe imaju svoje prednosti i mane. Jedan od problema je otvaranje prtljažnika.

Međutim, neke verzije imaju mogućnost da se nagne kompletan nosač kako bi se oslobodio prostor za pristup prtljažniku.

Koliko će ova opcija biti od koristi zavisi od automobila, nosača i toga koliko vam je prostora potrebno da uzmete šta vam je potrebno iz prtljažnika.

Drugi problem je to što se zaklanjaju registarska tablica i zadnja svjetla. Koliko će transport bicikala da zaklanja registarsku tablicu i zadnja svjetla zavisi od samog automobila, odnosno modela i karoserijske verzije, visine na koju se postavlja bicikl, broja bicikala koji se prevoze, itd.

Međutim, postoji vrlo jednostavno rješenje, mada ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da li je ono u saglasnosti sa našim propisima. Naime, naprednije (i osetno skuplje verzije) ovakvih nosača imaju na zadnjem dijelu prostor za postavljanje registarske tablice, kao i svjetla koja su povezana sa automobilom preko priključka za prikolicu.

Nosači “na kuku” mogu da ponesu do četiri bicikla.

3. Nosač za bicikle “na peta vrata”

Žargonski se naziva nosačem “na peta vrata” pošto se fiksira na poklopac ili vrata prtljažnika, odnosno peta vrata.

Dolazi u mnogo oblika i verzija, ali suština je ista – oslanja se na više tačaka – na poklopac prtljažnika ili peta vrata, može i na branik ili na zadnje staklo, a fiksira se posebnim trakama koje se plastičnim “zakačaljkama” kače takođe na više tačaka na samim vratima/poklopcu.

Veoma je važno da se ovaj nosač pravilno montira i da trake budu dobro zategnute da ne bi došlo do neprijatnih situacija u vožnji.

Mnogi ih ne vole upravo zbog nezgodne procedure montiranja. Čak i kada ih postave, neki vozači/biciklisti nisu sigurni da li su trake dovoljno zategnute, da li je sam nosač dobro postavljen i slično, s obzirom da mogu da se postave i na limuzine (sedane), karavane, hečbeke, minivenove…

Pošto sva ova vozila imaju drugačiji oblik zadnjeg kraja i drugačija peta vrata, vrata prtljažnika ili poklopac prtljažnika – mnogo je varijacija po pitanju montaže.

Tokom duže vožnje povremeno treba provjeravati da li je sve i dalje na svom mjestu i dovoljno zategnuto. Prije kupovine proverite da li određeni nosač “na peta vrata” odgovara vašem automobilu.

Zaključavanje nosača – zaštita protiv krađe

Najjeftiniji nosači obično nemaju nikakvu vrstu zaštite, dok oni najskuplji ponekad imaju i mogućnost zaključavanja i nosača i bicikla.

Ukoliko imate nosač bez bilo kakve vrste zaštite, savjetujemo da nešto improvizujete. Kada je bicikl na nosaču možete da ga obezbijedite sajlom ili lancem koji ćete da provučete ispod krovnog nosača. Naravno, uz odgovarajući alat svaka sajla ili lanac mogu veoma brzo da se presjeku, ali na ovaj način bar donekle odbijate lopove.

Brave takođe mogu da se obiju, tako da ne postoji 100% sigurna zaštita. Zato izbjegavajte da ostavljate bicikl na automobilu osim ukoliko nemate direktan pogled na njega.

Zaključak

Svaka vrsta nosača za bicikle ima prednosti i mane.

Stoga prije kupovine uzmite u obzir svoje želje i potrebe, iznos novca koji ste spremni da izdvojite, prednosti i mane svakog nosača, kao i sam automobil koji možda već ima ugrađene krovne nosače ili kuku za vuču.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos