Poljska: Ne po svaku cenu u EU

foto: unsplash/wikimedia commons

Poljska ne treba da ostaje članica EU po svaku cijenu, rekao je ministar pravde te zemlje Žbignjev Ziobro, osuđujući “ucjenu” bloka zbog pravosudnih reformi u Poljskoj.
“Veliki sam protivnik toga da se povinujemo ilegalnoj ucjeni EU koju sprovodi Sud pravde EU”, rekao je Ziobro za list “Žečkospolita”.

On je rekao da je laž i propaganda vjerovanje da je EU “dobri stric koji daje novac i da mi moramo prihvatiti sve njihove zahtjeve bez obzira na cijenu”.

Ziobro je tvorac pravosudnog preokreta koji je u stvari sukobio Poljsku sa Briselom, koji tvrdi da je Varšava potkopala nezavisnost sudova.

Evropska komisija je zaprijetila finansijskim sankcijama Poljskoj, dajući joj rok do 16. avgusta da uvaži preporuke Evropskog suda pravde o promjeni postojećih disciplinskih postupaka protiv sudija i suspenziji Disciplinskog vijeća Vrhovnog suda Poljske jer podriva nezavisnost sudstva i suprotno je pravu EU.

Šef Vrhovnog suda Poljske juče je djelomično zamrznuo Vijeće.

Poljska vladajuća koalicija Ujedinjena desnica duboko je podijeljena oko toga kako reagovati na ultimatum Brisela.

Modernije krilo koalicije zalaže se za kompromis, dok Ziobrova stranka Ujedinjena Poljska kaže da su reforme neophodne kako bi se nekim sudijama objasnilo da nisu iznad zakona.

Na pitanje da li će Ujedinjena Poljska ostati u koaliciji ako Poljska prihvati odluku Suda EU, Ziobro je rekao da postoje “limiti kompromisa”.

Iako većina Poljaka podržava članstvo u EU, prema nedavnom istraživanju oko 17 odsto stanovništva podržava izlazak iz bloka, što je povećanje u odnosu na ranija istraživanja.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.