Analiza situacije u Avganistanu: Bajden (ne)uspešan komandant

foto Tanjug/AP arhiva

Američki predsjednik DŽozef Bajden je, za razliku od njegovih prethodnika na toj funkciji, ostao pri stavu o povlačenju iz Avganistana, a sada, uz druge zvaničnike, izražava šokiranost kojom su talibani preuzeli kontrolu nad skoro cijelom tom zemljom.
Analitičari navode da brzina pada avganistanske administracije i nastali haos predstavljaju ozbiljan test za Bajdena koji je vrhovni komandant američkih snaga i nalazi se na udaru žestokioh kritika predstavnika Republikanske stranke koji smatraju da nije uspio u ispunjavanju te dužnosti.

Bajden je vodio kampanju kao stručnjak u međunarodnim odnosima i u proteklih nekoliko mjeseci neprestano je umanjivao mogućnost napredovanja talibana i tvrdio da su Amerikanci svih političkih uvjerenja umorni od dvadesetogodišnjeg rata.

Međutim, sada sve vodeće ličnosti u američkoj administraciji priznaju da su bile iznenađene brzinom raspada avganistanskih snaga.

“Vidjeli smo da avganistanske snage nisu bile u stanju da brane zemlju i to se desilo mnogo brše nego što smo pretpostavljali”, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken za “Si-En-En”.

Bajden je izvještaje o dešavanjima u Avganistanu primao u Kamp Dejvidu, odakle je održao video-konferenciju sa pripadnicima tima za nacionalnu bezbjednost.

Neimenovani višerangirani zvaničnici američke administracije navode da su u toku rasprave da li bi Bajden trebao da javno govori o situaciji u Avganistanu.

Američki predsjednik bi trebao da ostane u Kamp Dejvidu do srijede, 18. avgusta, ali bi mogao da se vrati u Bijelu kuću, ukoliko odluči da se obrati naciji.

Bajden je četvrti američki predsjednik koji se suočava sa izazovima u Avganistanu i insistirao je na tome da neće predati taj sukob nasljedniku na funkciji šefa Bijele kuće.

Međutim, Bajden će, najvjerovatnije, morati da objasni zašto se bezbjednosna situacija u Avganistanu toliko brzo pogoršala, posebno zbog činjenice da su on i ostali članovi administracije insistirali na tome da se to neće desiti.

Prošle sedmice Bajden je izrazio nadu da će avganistanske snage imati volje i snage da brane svoju zemlju, ali su zvaničnici upozoravali da se vojska te zemlje urušava, zbog čega je predsjednik naredio da više hiljada pripadnika američke aermije ode u region i ubrza planove za evakuaciju.

Bivši američki predsjednici Barak Obama i Donald Tramp takođe su najavljivali odlazak vojske iz Avganistana, ali su se na kraju povlačili, usljed savjeta vojnog rukovodstva i drugih političkih razloga.

Bajden je, sa druge strane, ostao pri stavu da ne promijeni rok za povlačenje 31. avgust, dijelom iz ubjeđenja da je američka javnost na njegovoj strani.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos