Kako je filmska režiserka pobegla iz Kabula, ostavila sve što ima

Sahra Karimi čekala je u redu skoro tri sata u pokušaju da podigne novac iz banke u Kabulu, u nedjelju, kada je menadžer došao i rekao joj da ode, dok su u daljini odjekivali zvukovi pucnjave.

U tom momentu Karimi, avganistanska filmska režiserka i prva žena na čelu državne Filmske organizacije, odlučila je da izbavi sebe, svoju braću i rođake iz Avganistana, iako je znala da na aerodromu u Kabulu vlada haos.

U hotelu u Kijevu, u Ukrajini, Karimi je za Rojters ispričala kako je izgledalo njeno bjekstvo, koje je uspjela da izvede, kako je rekla, uz pomoć turske i ukrajinske vlade.

“Sakupila sam porodicu. Napuštam kuću, ostavljam auto, ostavljam novac, ostavljam sve što imam”, rekla je tridesetšestogodišnja režiserka. Bila je uznemirena zbog povratka talibanske vladavine, rekavši da će to ugroziti filmsku industriju i prava žena.

“Ne podržavaju umjetnost, ne cijene kulturu i nikada neće podržati ovakve stvari”, rekla je Karimi i dodala da se oni plaše obrazovanih i nezavisnih žena. Kako je istakla, talibani žele da žene budu “skrivene, nevidljive”.

Rediteljka, čiji je film “Hava, Maryam, Ayesha” predstavljen na filmskom festivalu u Veneciji 2019. godine, objavila je video na Instagramu u kome se vidi kako trči ulicama Kabula, jer nije mogla da pronađe taksi kojim bi se iz banke vratila kući.

Karimi i njena porodica trebalo je da budu na letu kojim su evakuisani ukrajinski državljani, rekla je ona, ali zbog toga što su se hiljade Avganistanaca slivale na aerodrom u nadi da će pobjeći, nisu mogli da se ukrcaju u taj avion.

“Trenutak kada smo propustili prvi avion bio je najtužniji trenutak u mom životu jer sam mislila: ‘U redu, ne možemo više da idemo, ostajemo'”, rekla je i dodala da je bila zabrinuta da će talibani ciljati njenu porodicu.

Željela je da njene nećake žive u zemlji u kojoj “vam daju slobodu, imate obrazovanje. Kao ljudsko biće trebalo bi da imate vrijednost, ali prema talibanskim pravilima, u redu, živite, ali bijedan život”.

Društvenim medijima su ove nedjelje kružile slike Avganistanaca koji jure prema američkom vojnom avionu i drže se za njegove dijelove.

“Mnogo ljudi je došlo na aerodrom i neki su samo grlili avion, željeli su da odu. Bili su tako beznadežni”, rekla je Karimi.

Pošto je propustila prvi avion, Karimi se ponovo javila službenicima koji su joj pomagali. Rečeno joj je da se udalji od gomile, a nekoliko sati kasnije zvaničnici, čiji identitet nije otkrila, odveli su njenu porodicu na drugi dio aerodroma, odakle su se ukrcali na turski let za Ukrajinu.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.