Izbori za Bundestag: SPD vodi, šok za CDU/CSU

Arhiva

Mesec dana uoči izbora za Bundestag, nemačke Socijaldemokrate u jednoj anketi su po prvi put u poslednjih 15 godina najjača stranka. U drugim velikim istraživanjima javnog mnjenja još uvek vode Demohrišćani.

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) je, u istraživanju javnog mnjenja instituta Forsa, trenutno stranka s najboljim rejtingom u Nemačkoj. Rezultate istraživanja objavile su TV-stanice RTL i n-tv, a prema njima Socijaldemokrate mogu da računaju na podršku 23 odsto birača. Demohrišćani, odnosno CDU/CDU, u toj anketi uživaju podršku 22 procenta ispitanika. U odnosu na prošlonedeljno Forsino istraživanje, SPD je porastao za dva procenta, a Demohrišćani izgubili jedan procenat. SPD je tako ponovo najjača stranka u Nemačkoj – a poslednji put to se dogodilo pre skoro 15 godina.

Zeleni su u aktuelnom istraživanju izgubili još jedan procenat i sada imaju podršku 18 odsto birača. Liberalna stranka (FDP) ostala je na četvrtom mestu s nepromenjenih 12 odsto podrške, Alternativa za Nemačku ima deset, a Levica šest odsto podrške. Broj neodlučnih i onih koji ne nameravaju da iskoriste svoje biračko pravo iznosi 26 procenata – i veći je nego na poslednjim saveznim izborima 2017.

Izbori za Bundestag održavaju 26. septembra.

Moguće koalicije

Na osnovu rezultata Forse, teoretski su moguće četiri različite koalicije koje u novom sazivu Bundestaga mogu da računaju s većinom. Sve četiri koalicije čine po tri stranke, a u tri od te četiri opcije SPD bi imao pravo da nominuje kancelara, odnosno svog kandidata za šefa vlade Olafa Šolca. Pod vođstvom Socijaldemokrata, Nemačka bi mogla da dobije vladu koju bi činili SPD, Demohrišćani i FDP, većinu koju čine SPD, Zeleni i FDP ili „levu koaliciju“, SPD, Zeleni i Levica. Pod vođstvom Demohrišćana moguća je koalicija CDU/CSU, Zelenih i Liberala.

Generalni sekretar CDU Paul Cimijak, smatra da je Forsina anketa „poziv na buđenje“. Mora se jasno razmotriti o čemu se radi, rekao je on za list „Velt“. Savezna kancelarka Angela Merkel (CDU) svojim Demohrišćanima je savetovala da ne dozvole da ih brojke iritiraju. „Mi se borimo“, odgovorila je Merkel nakon virtuelnog samita G7 o Avganistanu na novinarsko pitanje o Forsinom istraživanju. I dodala: „Svakog dana ćemo se zalagati za to da ostvarimo dobar izborni rezultat i nećemo svaki dan da gledamo na ankete“.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos