Sukob u G7 zbog Bajdenove odluke o povlačenju iz Avganistana!

Foto: Reuters

Tokom jučerašnjeg hitno sazvanog video-samita G7, povodom situacije u Avganistanu, lideri grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta su se sukobili zbog toga što je predsjednik SAD, Džozef Bajden, insistirao da se do 31. avgusta Amerikanci povuku iz te ratom razorene zemlje, koja je sada pod punom kontrolom talibana.

U izvještaju AP se navodi da su lideri G7 ipak uspjeli da se djelimično saglase o uslovima priznavanja i moguće saradnje sa budućom Vladom Avganistana, koju će predvoditi talibani.

Međutim, primjetno je bilo razočaranje, jer Bajden nije prihvatio zahtjeve da produži američko vojno prisustvo na aerodromu u Kabulu i poslije 31. avgusta i tako osigura da se evakuišu desetine hiljada Amerikanaca, Evropljana, državljana drugih zemalja, ali i Avganistanaca, koji su sarađivali sa međunarodnim snagama i organizacijama.

“Naš neposredni prioritet je da obezbijedimo bezbjednu evakuaciju naših državljana i Avganistanaca koji su nam bili saradnici, kao i da osiguramo da i svi drugi koji žele, mogu bezbjedno da napuste Avganistan”, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera G7.

Sastanku G7 su prisustvovali i predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, generalni sekretar UN, Antonio Gutereš i generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

Dan uoči održavanja samita G7, direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA), Vilijam Berns, sastao se u Kabulu sa vođom talibana, Abdulom Ganijem Baradarom.

Tokom razgovora sa Bernsom, talibani su naglasili da neće prihvatiti američko vojno prisustvo na aerodromu u Kabulu poslije 31. avgusta.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos