Njemačka priznaje sve više diploma, najviše iz BiH i Srbije

Foto: Unsplash

Njemačka traži obučene radnike, a tržište rada se sve više oslanja na strance. Uprkos pandemiji, njemačke vlasti su prošle godine priznale veći broj diploma nego ranije. BiH i Srbija su na vrhu te liste.

Prošle godine je Njemačka potpuno ili djelimično priznala oko 44.800 stranih diploma, kažu podaci njemačkog zavoda za statistiku. To je pet odsto više nego u 2019. godini, uprkos pandemiji, koja se 2020. godine obrušila na njemačku privredu.

Većina kvalifikovanih stranih radnika je došla iz evropskih zemalja van Evropske unije. Globalnu listu od oko 150 država predvodi Bosna i Hercegovina, a prati je Srbija. Naime, njemačke vlasti su priznale 3.600 zahtjeva za nostrifikaciju iz BiH i 3.400 iz Srbije. Na trećem mjestu je Sirija sa 3.100 priznatih zahtjeva.

Kao i ranije, najviše se traže medicinari – oko dvije trećine priznatih diploma su iz te branše. To uključuje oko 15.500 njegovatelja i bolničara, kao i 7.600 ljekara. Njemački zvaničnici su priznali diplome još oko 3.300 učitelja i vaspitača, kao i nekih 2.500 inženjera.

Iako broj priznatih zahtjeva raste, njemački statističari takođe primjećuju da je prošle godine manje ljudi zatražilo nostrifikaciju diplome – nekih tri odsto manje nego 2019. godine.

Radna snaga “hitno potrebna”

Njemačka ministarka za obrazovanje, Anja Karliček, ipak je optimistična i kaže da je za veliki broj zahtjeva za nostrifikaciju, zaslužan i novi zakon o migraciji stručnih radnika, donet u martu 2020. godine. Novo zakonsko rješenje olakšava migrantima da se u Njemačkoj bave poslovima, za koje su se školovali.

“Od toga obe strane imaju koristi”, kaže ministarka i dodaje da stručni radnici imaju bolje šanse da pronađu dobro radno mjesto koje im nudi sigurnost, gdje ih cijene, mjesto koje odgovara njihovim sklonostima i sposobnostima.

U isto vreme, Njemačka dobija “hitno potrebnu kvalifikovanu radnu snagu iz inostranstva”, dodaje Karliček.

Da je situacija hitna, potvrđuje i predsjednik Njemačke agencije za zapošljavanje, Detlef Šele, koji je ove nedjelje upozorio da će se ove godine u Njemačkoj broj radno-sposobnog stanovništva smanjiti za nekih 150.000 i da će taj deficit nastaviti da raste.

“Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od njegovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima”, rekao je Šele za “Zidojče cajtung”, pozivajući Vladu da interveniše.

Izvor Nezavisne/Deutsche Welle
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.