EU: Zbog treće doze vakcine, države se mogu suočiti s pravnim problemom

Foto: Tanjug/AP arhiv/Pixabay

Zemlje Evropske unije, koje odluče da koriste dodatnu, treću dozu vakcine protiv kovid 19, mogu se suočiti s pravnim problemima, jer regulatorna Evropska agencija za lekove (EMA) još nije preporučila dodatnu dozu vakcine, saopštila je Evropska komisija.

EMA je više puta nagoveštavala da je potrebno više podataka, pre nego što se odobri upotreba buster vakcine, piše Rojters.

“Pojačane doze trenutno nisu odobrene za stavljanje u promet i još nisu bile podložne naučnoj proceni naučnicima iz EMA, jer nema dovoljno podataka”, saopštila je Komisija EU.

U saopštenju se dodaje, da odgovornost o odlučivanju da se uključe buster vakcine u kampanje vakcinacije, imaju same države članice i to bi moglo značiti da bi u slučaju neočekivanih nuspojava kod pacijenata, države EU mogle snositi pravne posledice.

Komisija EU je takođe rekla, da u ovakvim slučajevima odgovornost kompanija koje proizvode vakcine neće potpuno nestati, ako se buster vakcina rukovodi bez odobrenja EMA-a.

Svaka kompanija, koja isporučuje Evropskoj uniji vakcine protiv kovid 19, pregovarala je o različitim klauzulama, koje ostaju uglavnom poverljive.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je saopštio da Austrija, Belgija, Francuska, Mađarska, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg i Slovenija trenutno preporučuju upotrebu buster vakcina protiv kovida 19, dok 13 dugih evropskih država još raspravlja o tome.

Poslednjih meseci, EU je rezervisala milijarde doza od nekoliko proizvođača vakcine za predstojeće godine, a koje se mogu donirati i siromašnijim zemljama.

Buster vakcine protiv kovida 19 će biti dostupne Amerikancima od 20. septembra, rekli su prošle nedelje američki zdravstveni zvaničnici.

Neke zemlje EU imaju programe kompenzacije, koji imaju za cilj da nadoknade potencijalnim žrtvama štetu od vakcina van sudova, ali kriterijumi za nadoknadu variraju.

Od početka kampanje vakcinacije u Evropi, stotine zahtjeva je podneto vlastima od strane potencijanih žrtava, što pokazuju zvanični podaci iz Danske, Nemačke, Norveške i Švajcarske, dok je do sada odobreno samo nekoliko novčanih nadoknada.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos