Šta je organizacija ISIS-K, koja prijeti talibanima i Zapadu?

Foto: Reuters

Zapadne zemlje su upozoravale da postoji mogućnost od napada na aerodrom u Kabulu, koji je, kako tvrde, izvela teroristička organizacija, poznata kao Islamska država Korasan ili ISIS-K.

ISIS Korasan je zapravo ogranak terorističke grupe, koja se prvi put pojavila u Siriji i Iraku, prenosi CNN.

Dok frankcije unutar te grupe dele zajedničku ideologiju i taktiku, njihovo jedinstvo u pogledu organizacije, komandovanja i kontrole, nikad nije u potpunosti uspostavljeno.

ISIS-K se pojavio oko 2015. godine, a smatra se da bi mogao imati do 2.200 boraca, mada bi ova brojka mogla biti i veća, s obzirom na bezbednosni vakuum koji je nastao usled odlaska stranih vojnih trupa, prenosi Skaj njuz.

Borci ove terorističke organizacije se uglavnom nalaze u avganistanskim provincijama Kunar i Nangarhar i odgovorni su za neke od najgorih pokolja u Avganistanu.

U jednom od njihovih napada u porodilištu u Kabulu, prošle godine su poginule 24 osobe, uključujući majke i novorođenčad.

“Grupa nosi nekoliko imena ISIS-K, IS-K, ISKP, a pretpostavlja se da je u Avganistanu najverovatnije od novembra 2014. godine, kad su džihadisti u Avganistanu i Pakistanu obećali vernost ključnoj grupi ISIS”, izjavila je Riza Kumar, istraživačka analitičarka njujorške organizacije “Counter Ektremism Project”, koja vodi opsežno istraživanje baza podataka o ekstremističkim grupama.

ISIS-K je zvanično prihvatila ključna grupa ISIS u januaru 2015. godine.

ISIS-K je dobio ime po istorijskoj regiji, koja je pokrivala veći deo današnjeg Avganistana i delove Centralne Azije.

“Ovaj pokret su formirali nezadovoljni komandanti pakistanskih talibana, a pridružilo mu se i nekoliko nižerangiranih avganistanskih talibanskih komandanata, te avganistanskih džihadističkih ideologa”, rekao je Abdul Sajed, nezavisni istraživač džihadizma.

Organizacija ISIS-K želi da uspostavi kalifat, koji počinje u južnoj i Centralnoj Aziji, u skladu sa šerijatskim zakonom, a koji će se širiti, kako se muslimani iz čitavog regiona i sveta budu pridruživali.

Grupa je godinama obavljala terorističke napade, a na njenom udaru su prvenstveno bili Hazari, manjinska šiitska grupa, koja je bila izložena nasilju i od strane talibana.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos