Minhen: Državljanina BiH, DNK povezuje sa starim zločinom u Hrvatskoj

foto wikimedia commons/pixabay

Radeći na slučaju rasvjetljavanja ubistva Mire Kostov (66) u Minhenu, policija je došla do saznanja da se biološki tragovi Milana R. (52), osumnjičenog državljanina BiH, koji su pronađeni na mjestu tog zločina, poklapaju i s DNK tragom s mjesta zločina počinjenog prije 15 godina u Hrvatskoj, pišu njemački mediji.

Naime, on je zbog ubistva Mire Kostov, koje se desilo krajem prošle godine, uhapšen u aprilu prilikom prelaska iz BiH u Srbiju te je izručen Njemačkoj, gdje je pritvoren.

Kako pišu njemački mediji, ključni dokaz koji je pomogao rasvjetljavanju ubistva žene, koje je mjesecima zbunjivalo tamošnju policiju, bio je DNK osumnjičenog nađen u kući žrtve.

Policija je tokom istrage otkrila i da je isti DNK nađen na mjestu zločina koji se prije 15 godina dogodio u Hrvatskoj, ali da tada policija nije uspjela da otkrije kome pripada.

Iz policije nisu precizirali o kojem zločinu u Hrvatskoj je riječ.

Mira Kostov je nasmrt pretučena 27. decembra u svojoj kući u Minhenu, a policija je došla do saznanja da se sa zločinom povezuje 52-godišnjak iz BiH.

Sumnjaju da je ubica žrtvi upao u kuću u ranim jutarnjim satima 27. decembra i ubio nepoznatim predmetom tokom svađe.

Na konferenciji minhenske policije, koja je održana povodom ovog slučaja, rečeno je da postoje indicije da je čovjek pretražio kuću u potrazi za dragocjenostima i da ga je žrtva iznenadila.

Javno tužilaštvo u Minhenu pretpostavlja da je muškarac ubio ženu kako bi prikrio svoj zločin.

Osumnjičeni je dan nakon ubistva autobusom otišao iz Minhena, ali su ga 1. aprila srpski policajci uhapsili na osnovu međunarodne potjernice prilikom prelaska granice iz Bosne i Hercegovine u Srbiju.

Nedavno je prebačen u Minhen, gdje ga terete za ubistvo iz koristoljublja i za prikrivanje drugog zločina, prenose njemački mediji.

Mediji navode da je sve ovo rezultat obimne istrage koja je sprovedena proteklih mjeseci pregledanjem snimaka s kamera na autobuskim stanicama, mobilnih telefona, saradnje s istražiteljima iz Austrije, Srbije, Hrvatske i BiH, kao i ispitivanjem više svjedoka koji su doveli do osumnjičenog.

Osumnjičeni nije komentarisao navode zločina za koje ga terete i navodno nije bio poznat policiji u Njemačkoj.

Prema nezvaničnim saznanjima, u BiH je trebalo da bude ključni svjedok protiv optuženih za milionske pljačke u predmetu “Trezor”, ali je potom uhapšen za pomenuti zločin u Njemačkoj.

U tom predmetu u banjalučkom Okružnom sudu traje maratonski postupak za sedam optuženih.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.