Mercedes EQE – električna E klasa napada Teslu

Foto: Mercedes promo/Twitter screenshot

Nova električna limuzina njemačkog proizvođača biće rival Teslinom Modelu S, ali i Audiju A6 e-tron.

Mercedes je otkrio EQE uoči početka sajma u Minhenu, na kome će ova limuzina imati zvaničnu premijeru.

Automobil stilski podsjeća na za broj veći Mercedes EQS koji je debitovao u aprilu i praktično predstavlja električnu alternativu konvencionalnoj E klasi.

Dužina nove limuzine na struju je 4.934 mm, a zahvaljujući tehnologiji električnog pogona, koja omogućava da se točkovi pomjere na same krajeve karoserije, međuosovinsko rastojanje je čak 3,1 m, što garantuje visok komfor u putničkoj kabini.

Unutrašnjost je takođe prekopirana iz Mercedesa EQS, tako da kokpitom dominira ogromni MBUX Hyperscreen koji zauzima čitavu komandnu tablu.

Još neke opcije preuzete su od veće električne limuzine.

Kupcima su na raspolaganju sistem vazdušnog oslanjanja i upravljanje na sva četiri točka, ali ovi sadržaji nisu standardni dijelovi opreme i dostupni su samo uz doplatu.

Električna energija se skladišti u bateriji kapaciteta 90,6 kWh, a elektromotor snage 292 KS (215 kW) i maksimalnog obrtnog momenta od 530 Nm pokreće zadnje točkove.

Kasnije će se u prodaji pojaviti i verzija sa dva elektromotora i 4Matic pogonom na sva četiri točka.

Mercedes tvrdi da EQE (prema WTLP mernom standardu) može da pređe 660 km sa punom baterijom, dok mu je za dopunu 10-80% kapaciteta na brzom punjaču potreban 31 minut.

Proizvodnja počinje polovinom 2022. godine, a limuzina će se izrađivati u pogonu u Bremenu, u Njemačkoj. Cijena za sada nije poznata.

Američka verzija će se praviti u SAD, a kineska u Kini.

Izvor Nezavisne/B92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.