BMW za budućnost

foto wikimedia commons

BMW ponovo pomjera granice dizajna smjelim novim konceptom kojim zamišlja gradski prevoz 2040.

Nazvan i Vision Circular, kompaktni EV sa četiri sjedišta prepravlja BMW-ove klasične rešetke za bubrege tako da uključuje farove, kao na klasičnim BMW-ima, i sugeriše da se površine bubrega mogu koristiti za prikaz grafike.

Takođe dobija ažuriranje u vidu tanke digitalne površine u obliku ugaonog kućišta monobook-a koje je “završeno” u svjetlo zlatno eloksiranom aluminijumu, a ne u boji, ali pravi fokus je na održivosti, a ne na dizajnu.

Zamišljen da prihvati četiri BMW-ove ekološke filozofije RE: THINK, RE: DUCE, RE: USE i RE: CICLE, cio automobil je napravljen od materijala koji se mogu reciklirati, a na kraju svog životnog vijeka može se i potpuno reciklirati, a koja uključuje bateriju.

BMW vjeruje da je način na koji je automobil napravljen jednako važan kao i emisija iz izduvne cijevi, i želi da postigne klimatsku neutralnost tokom cijelog vijeka trajanja vozila.

Planira to učiniti ne samo zamjenom motora sa unutrašnjim sagorijevanjem električnom energijom, već fokusiranjem na materijale i proizvodnju. Kompanija želi da postigne smanjenje emisije vozila u životnom ciklusu za 40 odsto do 2030, prenosi b92.

Metalne komponente će biti izrađene od sekundarnog (recikliranog) aluminijuma i čelika, a čvrsta baterija je proizvedena od recikliranih materijala, koji se mogu ponovo koristiti na kraju životnog vijeka automobila.

Gume su napravljene od sertifikovanog, održivog prirodnog kaučuka i sadrže obojene reciklirane gumene čestice koje dodaju snagu i stvaraju prepoznatljiv izgled. Štaviše, BMW kaže da će vozači moći da šalju neželjenu energiju nazad u mrežu iz baterije automobila.

Ta mogućnost povezivanja automobila sa rešetkom je upravo vrsta osobine koju možemo očekivati na električnim BMV-ovima u narednim godinama, mada bi moglo proći neko vrijeme pijre nego što vidimo bilo šta sa enterijerom sličnim konceptu.

Izvor Nezavisne/B92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.