EU razmatra uklanjanje Srbije sa “zelene liste”

Foto: Pixabay

EU razmatra uklanjanje Srbije i još pet zemlja sa “zelene liste” trećih zemlja, čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovama dobrih epodemioloških parametara, što znači da bi se i posetioci koji se vraćaju iz tih zemalja mogli suočiti sa pooštrenom kontrolom, poput testova na kovid 19 ili karantina.

Ambasadori zemlja članica bi danas na sastanku u Briselu trebalo da odlučuju o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa “zelene liste”, koja se ažurura dva puta mesečno.

Posebni zdravstveni komitet EU je predložio uklanjanje sa liste Srbije, Albanije, Japana, Jermenije, Azerbejdžana i Bruneja.

U Briselu navode da su prosečni novi dnevni slučajevi infekcije kovid 19 u ovih šest zemalja naglo porasli, sa ispod 40 na milion stanovnika, koliko je bilo krajem juna, na više od 100 nedeljno, pri čemu je u Srbiji ta brojka stigla i do 500.

U prethodnom krugu, pre deset dana, zbog pogoršane epidemiološke situacije, sa “zelene lisite” su već uklonjene Crna Gora, Severna Makedonija i samoproglašeno Kosovo.

Odluka amabasadora EU bi trebalo da bude i formalizovana do kraja nedelje.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.