Čiji je Cetinjski manastir?

Foto: rtcg.me/Wikipedia/mitropolija crnogorsko-primorska

Skupština Cetinja će sutra raspravljati o građanskoj inicijativi za prenos prava svojine Cetinjskog manastira na nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Dan uoči sednice, pravnik i publicista, Novak Adžić, smatra da cetinjski parlament u zakonskoj proceduri treba da preda Cetinjski manastir na korišćenje i upotrebu nepriznatoj CPC, a advokat i član pravnog saveta Mitropolije crnogorsko primorske (MCP), Dragan Šoć, poručuje da prilikom odlučivanja treba voditi računa o poštovanju pravnog poretka.

“U konkretnom slučaju, ne postoje uslovi ni formalno-pravni, ni procesno-pravni, da se donese bilo kakva odluka koja se traži inicijativom”, kaže Šoć.

Dodao je da, ako se ona i donese, neće proizvesti nikave pravne posledice.

Adžić i Šoć su zajednički apelovali na smirivanje tenzija.

Adžić je, naime, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, rekao da se zalaže da cetinjski parlament u zakonskoj proceduri odluči o davanju Cetinjskog manastira na upotrebu CPC.

Ne znam kako će se to odvijati. Ja sam za smirivane tenzija i institucionalno i političko rešavanje problema, ali isto tako i za poštovanja i sudskih prava i sloboda obespravljenih nacionalnih Crnogoraca, koji su ugroženi u svojoj državi aktuelnom politikom, koja negira fundamentalni državni i nacionalni identitet”, naveo je Adžić, koji je rekao da je učestvovao na cetinjskim protestima protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u tom manastiru.

Da je pravni savetnik prestonice Cetinje, Šoć bi im rekao da inicijativu uvrste na dnevni red, ako je ona u saglasnosti sa Statutom prestonice.

Građani, kako ističe, zaslužuju odgovor i poručuje da prilikom odlučivanja treba voditi računa o poštovanju pravnog poretka.

“U konkretnom slučaju ne postoje uslovi, ni formalno-pravni, ni procesno-pravni, da se donese bilo kakva odluka koja se traži inicijativom. Ako se ona i donese, ona neće proizvesti nikave pravne posledice i od toga nemam zebnje”, rekao je Šoć.

Upozorio je da takva odluka može da pošalje poruku, koja bi mogla da podgreje postojeće podele i tenzije i usmeri ih u pravcu koji, kako je rekao, niko ne želi.

“Odbornici Cetinja treba da shvate da imaju ozbiljnu odgovornost, a onima koji huškaju na nezakonito i protivpravno ponašanje, a kunu se u vladavinu prava, u evropske vrednosti, poručujem da to ne rade, jer su i oni stanovnici države i ne zovu đavola, jer se on može pojaviti. Ja ga ne želim. Da ga niko ne želi, ne bi manipulisao osećanjima ni Srba, ni Crnogoraca, ni Albanaca, ni Bošnjaka, a toga u Crnoj Gori ima i više nego što je potrebno”, naveo je Šoć.

Za Adžića bi ispravna formulacija bila “davanje na korišćenje CPC”. To smatra legalnim i legitimnim, jer je, kako dodaje, cetinjska opština vlasnik Cetinjskog manastira i danas.

“On je bio svojina države, a Crkva ga je koristila za svoje potrebe. Dobio je određenu zemlju, ali samo kao manastir. Nikad nije bio svojina Crnogorske pravoslavne crkve, a još manje Mitropolije crnogorsko-primoske, koja je ustanovljena 1929. godine”, tvrdi Adžić.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.