Hamilton 2016. godine kritikovao “oreol”, a on mu juče verovatno spasao život!

Foto: Reuters

U senci izletanja sa staze i međusobnih optužbi Luisa Hamiltona i Maksa Ferstapena, ostala je činjenica koliko je sreće imao Britanac na Monci.

Bolidi Mercedesa i Red Bula su se žestoko sudarili u 26. krugu, a Ferstapenovo vozilo se posle kontakta bukvalno našlo na Mercedesu.

Zadnji desni točak Red Bula je čak dotakao Hamiltonovu kacigu, ali je težu povredu, a možda čak i veliku tragediju, sprečio bezbednosni deo kokpita, takozvani “oreol”.

“‘Oreol’ je spasao Luisov život. Hvala još jednom FIA i svima koji rade na tome da naš sport bude bezbedno mesto”, poručili su iz Mercedesa.

“Oreol” je posle dosta kritika i negodovanja dela F1 sveta uveden kao obavezan deo bolida 2018. godine, a u međuvremenu je sprečio tragedije nekoliko vozača, između ostalih Aleksa Peronija u Formuli 3, te Romana Grožana u F1.

“Spasao mi je vrat!”, rekao je Hamilton posle trke, iako je i sam 2016. godine kritikovao najavu uvođenja ovog bezbednosnog “sistema”.

“Molim vas, ne! Ovo je najružnija modifikacija u istoriji Formule 1. Pozdravljam želju da se poveća bezbednost, ali je ovo Formula 1 i sasvim je dobra takva kakva je”, rekao je 2016. godine Hamilton.

Danas sigurno ima drugačije mišljenje.

“U ovakvim danima, shvatim koliko sam srećan čovek. Potrebna je milisekunda od trkanja do stravične situacije. Danas me je neko gledao i čuvao”.

Izvor Nezavisne/B92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.