Nemačka proglasila BiH visokorizičnim područjem

Foto: Pixabay

Nemački Institut Robert Koh je objavio nove podatke o zemljama koje se označavaju visokorizičnim područjima, s obzirom na rasprostranjenost i širenje korona virusa.

Između ostalog, Institut Robert Koh je saopštio da su informacije o proglašenju visokorizičnih područja donete u skladu s preporukama Ministarstva inostranih poslova Nemačke, a koje se odnose na proširenje liste visokorizičnih zemalja.

U skladu s novim pravilima, koja su na snagu stupila 12. septembra, na listu područja visokog rizika, kada je reč o širenju korona virusa, smešteni su Bosna i Hercegovina, Norveška, Grenada i Nikaragva.

S druge strane, područja koja se više ne smatraju područjem visokog rizika su Argentina, Bolivija, Ekvador, Grčka (regije Krit i Južni Egej), Francuska (regije Korzika i Oksitanija), Namibija, Oman, Paragvaj i Peru.

U skladu s uvršćavanjem novih država na listu visokorizičnih područja, Institut Robert Koh je ponovo naglasio pravila za ulazak u Nemačku, koja se tiču osoba koje su boravile u jednom od visokorizičnih područja.

Osobe, koje dolaze iz Bosne i Hercegovine u Nemačku, tako će morati da poštuju određena pravila, koja se odnose na obavezu registracije koju proverava prevoznik, a po potrebi i nemačka policija.

“Putnici, koji su prethodno boravili u zoni visokog rizika, moraju sa sobom poneti test, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o oporavku od korona virusa”, navodi se.

Ljudi, koji su boravili na rizičnim područjima, takođe moraju nakon dolaska u Nemačku da odu u izolaciju na 10 dana.

“Karantin se može prekinuti ukoliko se putem portala za ulazak u Nemačku podnese jedan od tri dokaza, kojima osoba potvrđuje da trenutno ne boluje od korona virusa, da se oporavila od korone ili da je vakcinisana protiv korona virusa”, navodi se.

Izvor Nezavisne/Klix.ba
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.