Digitalizacija Jevanđelja

Foto: Ilustracija

Prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja je uspešno realizovana, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja, navodeći da se taj projekat ostvaruje na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva, Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu i Srpske akademije nauka i umetnosti.
Snimanje je obavljeno u posebno pripremljenoj prostoriji Narodnog muzeja, a u tu svrhu su korišćeni najsavremeniji skeneri prilagođeni za digitalizaciju osetljivog materijala kulturnog nasleđa.

Definisanje parametra snimanja, kao i samo snimanje je povereno stručnjacima iz Audiovizuelnog arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti pod nadzorom konzervatora Narodne biblioteke i kustosa Narodnog muzeja.

Miroslavljevo jevanđelje je digitalizovano u pet varijanti, a svaka strana i svaka iluminacija sa jednim ili dva svetlosna tela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj, kao i cela knjiga, navedeno je u saopštenju.

Kao krajnji rezultat, kroz proces digitalizacije napravljeno je oko 2.000 snimaka najvišeg kvaliteta koji obuhvataju 400 iluminacija.

U narednu fazu je uključena prezentacija digitalizovanog materijala kroz Pretraživač kulturnog nasleđa, kao i sajtove nadležnih institucija kako bi Miroslavljevo jevanđelje postalo dostupno i domaćoj i stranoj publici.

Miroslavljevo jevanđelje je najznačajniji ćirilički spomenik srpske i južnoslovenske odnosno srpsko-slovenske pismenosti iz 12. veka.

U saopštenju se podseća da je UNESKO 2005. godine Miroslavljevo jevanđelje uvrstio u svoju
biblioteku “Pamćenje sveta”, čime je postalo deo 120 najvrednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija.

Izvor FoNet
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.