Majmuni na Baliju, sve češće u selima kradu ljudima hranu!

Foto: Pixabay

Meštani jednog sela na Baliju tvrde da sivi dugorepi makakiji napuštaju lokalni rezervat “Šuma majmuna Sangeh” i ulaze u njihove kuće, kako bi se gostili nekom finom hranom.

Oni tvrde da makakiji prevale čak i po 500 metara kako bi se dokopali hrane, jer u rezervat zbog epidemije korona virusa ne dolazi dovoljno turista koji ih obično hrane bananama, kikirikijem i drugom hranom.

Meštane je desant makakija ozbiljno zabrinuo, pa su počeli da im odnose voće, orašaste plodove i druge poslastice u rezervat.

“Bojimo se da bi gladni majmuni mogli da postanu divlji i okrutni”, rekao je Saskara Gustu Alit iz Sangeha.

Makaki majmuni se smatraju svetom životinjom

U rezervatu “Šuma majmuna Sangeh” živi oko 600 makakija, životinje koju Indonežani smatraju svetom.

Džungla na jugoistoku Balija, u kojoj se nalazi rezervat, inače je popularna među turistima i lokalcima, tamo često idu zbog fotografisanja posle venčanja.

Makakiji, koji žive u rezervatu, prilično su pitomi, pa će se u zamenu za zalogaj, bez problema popeti na nečije rame ili sesti nekome u krilo.

Žitelji Balija, kojih ima oko četiri miliona, žive od turizma, a godišnje ih je, pre epidemije virusa korona, posećivalo više od pet miliona turista.

Pre epidemije, rezervat “Šuma majmuna Sangeh”, imao je svakog meseca oko 6.000 posetilaca. Korona je taj broj smanjila na oko 500.

Indonezija od jula turistima iz inostranstva ne dozvoljava ulazak u zemlju, a zatvorila je i rezervat. Ne mogu da ga posete ni lokalci.

Epidemija blokirala turizam od koga su živeli

Operativni šef u rezervatu, Made Mohon, rekao je da to znači da rezervatu ponestaje novca za hranu.

On je dodao da im donacije meštana Sangeha pomažu, ali i da su one sve manje i manje, jer i meštani pate zbog epidemije.

“Nismo očekivali ovako dugačku epidemiju. Sve teže nabavljamo hranu za majmune”, rekao je Mohon.

Rezervat na hranu troši 850.000 rupija (nešto više od 50 evra) dnevno. Toliko, naime, košta 200 kilograma manioke i 10 kilograma banana.

Makakiji su svaštojedi i mogu da jedu mnogo različitih životinja i biljaka kojih ima u džungli, međutim ovi iz rezervata, čini se, više vole ljudsku hranu.

“Dva majmuna su mi uzela kese i zbrisala u šumu”

Gustu Alit kaže da se očigledno ne boje da uzmu stvari u svoje ruke i izbore se za hranu koju žele da jedu.

Meštani kažu da majmuni znaju da napuste rezervat i dođu na krovove njihovih domova, sa kojih zatim skidaju crepove i bacaju ih na zemlju.

Kad žitelji Sangeha, u sklopu verskih običaja na terase kuća stave hranu, majmuni skoče s krovova i uzmu je.

“Pre neki dan sam prisustvovao tradicionalnoj svečanosti, nedaleko od šume Sangeh. Dovezao sam se do tamo autom i poneo dve kese hrane. Kad sam izašao iz automobila i uzeo kese sa sobom, dva majmuna su mi uzela kese i zbrisala u šumu”, rekao je Gustu Alit.

Gustu Alit kaže da majmuni dolaze u selo, jer im je dosadno, a ne samo zato što su gladni.

Majmuni iz rezervata su navikli da budu u kontaktu sa ljudima, da im kradu naočare za sunce i boce vode ili da ih vuku za majice, pa Alit misli da im to nedostaje.

“Zato sam ljudima, koji žive odmah kod rezervata, rekao da odu u šumu, poigraju se sa majmunima i odnesu im hranu. Mislim da im prija društvo i da će poludeti ako se niko ne bude družio sa njima”, rekao je Gustu Alit.

Izvor Nezavisne/Telegraf.rs
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.