Reno 4 se definitivno vraća, ali više neće biti jeftin

Foto: Pixabay

Reno 4 je nekad reklamiran kao mali div – jeftin auto velikih mogućnosti. U budućnosti će, međutim, dobiti sasvim drugu ulogu.

Novi Reno 4 će po svemu sudeći nositi oznaku 4ever, a biće predstavljen 2025. godine i, naravno, imaće električni pogon.

Koristiće istu CMF-BEV osnovu kao retro inspirisana “petica”, ali će imati oblik krosovera i osetno višu cenu.

Ako uzmemo u obzir procenu, prema kojoj će novi Reno 5 koštati barem 20.000 evra, stvari postaju jasne.

Direktor francuskog proizvođača, Luka de Meo, potvrdio je na minhenskom sajmu glasine o povratku Renoa 4, ali i dodao:

“Dosta smo naučili iz toga što smo prvi ponudili električni auto u Evropi, ali je to bila skupa lekcija. Ovi automobili moraju da nam donose profit.”

Time je De Meo još jednom dao do znanja, da njegova kompanija više ne želi da gubi novac na električnim modelima, kao na Renou Zoe i sa deset novih električnih modela želi da do kraja dekade poveća udeo električnih modela u prodaji na čak 90 odsto.

Dobra je stvar da već nova mehanička platforma, koju koristi Reno 5, snižava troškove proizvodnje za 33 odsto u odnosu na Zoe, koji ostaje u prodaji do 2024. godine.

Takođe, očekuje se da će cena baterija pasti na oko 70 evra za 1 kWh do 2030. godine.

Podsećanja radi, originalni Reno 4 je proizvođen od 1961. do 1993. godine, a za to vreme je ukupno prodato preko 8 miliona ovih vozila.

Naslednik će sasvim sigurno imati retro dizajn, uz elemente futurističkog stila, dok će sve ostalo – uključujući cenu – biti neka nova priča.

Izvor Nezavisne/B92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.