Na snazi nove mere u Austriji, najviše pogađaju nevakcinisane!

Foto: Wikimedia commons

U Austriji su danas stupile na snagu nove epidemiološku mere, koje pogađaju ponajviše nevakcinisane građane.

Kao što je najavila Vlada, na snagu je stupila nova uredba, kojom se vraća obaveza nošenja maski višeg zaštitnog nivoa, to jest FFP2.

Na svim mestima, gde je do sada morala da se nosi maska, od sada svi građani moraju da nose maske tipa FFP2. To se tiče supermarketa, apoteka, drogerija, javnog prevoza i benzinskih pumpi s priključenom prodavnicom.

U ostalim prodavnicama, prema uredbi, postoji razlika između vakcinisanih, izlečenih i nevakcinisanih kupaca.

Nevakcinisani moraju da nose masku tipa FFP2 od sada u šoping-centrima i svim prodavnicama, a tako i odeće, elketronskih uređaja i slično, dok vakcinisani i izlečeni od korone mogu koristiti “obične” maske.

Vakcinisani i izlečeni ne moraju nositi maske u tim prodavnicama, sem u Beču, gde moraju nositi “obične” maske.

Za korišćenje tih “sloboda”, međutim, moraju tokom boravka u prodajnom prostoru sa sobom imati dokaz o vakcinaciji ili preležanom oboljenju, pošto su najavljene kontrole.

Takođe, nevakcinisani su dužni da nose FFP2 maske i u kulturnim ustanovama kao što su muzeji, biblioteke ili arhivi.

Od ove mere su izuzeti koncerti i pozorišta, ali i bioskopi, gde nevakcinisani mogu uz negativan test biti izjednačeni s vakcinisanim ili izlečenim građanima i tamo mogu nositi i “obične” maske.

Obaveza nošenja maski tipa FFP2 je uvedena i u katoličkim crkvama na službama, dok će za krštenja, venčanja i slično, umesto obaveze nošenja maski biti primenjeno pravilo “3G”, odnosno učešće je moguće samo uz sertifikat o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativni test.

Zbog povratka obaveze nošenja FFP2 maski, većina supermarketa i diskonta nudi svojim kupcima besplatne maske.

Nova uredba predviđa i skraćenje važenja testova, te sada antigenski testovi, kao što je to već neko duže vreme slučaj u Beču, važe širom Austrije, kao “ulaznica” u restorane, kafiće, bioskope i slično samo 24 časova umesto 48 časova, a PCR testovi 48 časova umesto dosadašnjih 72.

Inače, austrijska Vlada je donela odluku o pooštravanju korona mera zbog stalno rastućeg dnevnog broja novoobolelih, ali je najavila i da će mere biti etapno pooštravane, u skladu s popunjenošću kapaciteta na intenzivnoj nezi.

Međutim, toga nema u novoj uredbi.

Vlada je najavila da prvo pooštravanje, to jest aktuelno, stupa na snagu čim se se dostigne popunjenost kapaciteta od 10 odsto, odnosno 200 kovid pacijenata na intenzivnoj nezi.

Sledeće pooštravanje mera je predviđeno kad popunjenost kapaciteta dostigne 15 odsto, odnosno 300 kreveta.

Predviđeno je da se sedam dana, nakon što popunjenost na intenzivnoj njezi pređe 15 odsto, uvede “2G” pravilo za noćnu gastronomiju i velike manifestacije, a to znači da će pristup biti omogućen samo vakcinisanima i izlečenima, uz ukidanje mogućnosti kućnog testiranja.

Dalje mere slede kad popunjenost na intenzivnoj nezi pređe 20 odsto, to jest od tada svuda gde je primenjivano pravilo “3G”, omogućiće se samo pristup vakcinisanima, izlečenima i PCR testiranima.

Ovaj plan Vlade se, međutim, ne nalazi u uredbi Ministarstva zdravlja, a kao razlog Ministarstvo navodi da se radi o dinamičnoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi, dok je plan uvođenja mera na osnovu popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj nezi samo “politička želja”, te unošenje tih želja ne bi bio najbolji pristup.

U Ministarstvu ističu da za svako poostravanje mera, svakako, moraju izdati novu uredbu sa detaljnim opisom mera.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos