NS RS usvojila Zakon o zaštiti i očuvanju ćirilice

Foto: Nezavisne novine arhiv

Narodna skupština Republike Srpske je danas usvojila, na 21. posebnoj sednici, Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, po hitnom postupku.

Ovim zakonom se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasleđa. Jezikom srpskog naroda, u smislu ovog zakona, smatra se standardizovan i normiran tip jezika, s ijekavskim i ekavskim književnim izgovorom, kao sredstvo i opšte dobro nacionalne kulture. 

Ćiriličnim pismom, u smislu ovog zakona, smatra se standardizovan tip ćirilice jezika srpskog naroda, koja predstavlja temelj kulturnog i nacionalnog identiteta.  

Jezik srpskog naroda i ćirilično pismo predstavljaju nematerijalno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku i  predstavljaju sredstvo i opšte dobro za Republiku Srpsku, koji pružaju osećaj identiteta i kontinuiteta srpskog naroda na način kojim se uvažava njegov integritet i štiti njegova kulturna vrednost.

Jedinstven pristup očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasleđa podrazumeva obavezu svih organa, organizacija i drugih pravnih lica da, prilikom korišćenja ćiriličnog pisma u pravnom prometu, koriste standardizovan oblik ćiriličnog pisma, poštujući njegov integritet i štiteći njegovu kulturnu vrednost.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.