Poplave na jugu Francuske, putevi pretvoreni u reke!

Foto: Youtube screenshot

Poplave su na jugu Francuske naglo pretvorile puteve i polja u reke i jezera, a radnici hitne pomoći su spasili ili evakuisali stotine ljudi.

Nakon što su se nove, obilne padavine sručile na to područje, hitna služba iz regiona Gard je saopštila da spasioci tragaju za najmanje jednom osobom, koja je prijavljena kao nestala nakon jučerašnje poplave, prenosi AP.

Nema izveštaja o žrtvama, ali lokalne vlasti kažu da su kiše nanele značajnu štetu kućama i infrastrukturi u gradovima i selima između Nima i Monpelijea.

Jednu osobu je udario grom, ali nije smrtno stradala, dok se krov supermarketa srušio pod udarima vode, saopštila je regionalna hitna služba.

Ljudi, koji su evakuisani iz jednog kampa, opisali su na televiziji BFM, da su gledali kako voda navire prema njihovim kamp-kućama.

Oko 800 vatrogasaca je mobilisano za spašavanje ljudi helikopterima i drugim sredstvima, a škole širom regiona su zatvorene od danas, zbog sanacije i čišćenja.

Poplave su usledile nakon ovogodišnje sezone ekstremnih vremenskih uslova, koji su izazvali razorne požare u blizini Francuske rivijere i širom Mediterana, rekordne poplave u Nemačkoj i Belgiji i suše ili toplotne talase u drugim područjima širom svijeta.

Naučnici kažu da su takvi događaji uobičajeni, osim što se sada dešavaju češće, jer se planeta zagreva zbog klimatskih promena.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.