Ko je bio Dušan Duda Ivković: Veran Radničkom, Srbiji i košarci…

Foto: Twitter Aleksandar Djordjevic

Legendarni košarkaški trener, Dušan Duda Ivković, koji je preminuo danas u 78. godini, bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena.

Ivković je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. godine, a stasao je na Crvenom krstu, uz rođenog brata i legendarnog trenera, Slobodana Pivu Ivkovića.

Rezultatima koje je napravio, vodeći najbolje jugoslovenske i evropske klubove, a posebno reprezentaciju, pozicionirao je srpsku košarku na najviše mesto u evropskim i svetskim okvirima.

U najtežem periodu srpske košarke, posle raspada SFRJ i zabrane takmičenja sportistima, Duda se zajedno sa legendarnim Borom Stankovićem preko svojih veza i svog autoriteta, borio i izborio za to da selekcija SRJ na mala vrata, kroz kvalifikacije, ode na šampionat Evrope u Atini i tamo ispiše možda i najlepšu priču srpskog sporta.

Koliko je veliki čovek bio, pokazuje i odluka da se odmah posle Atine stavi u funkciju savetnika, sada već najtrofejnijeg evropskog trenera Željka Obradovića, prepusti mu poziciju selektora i zajedno ponovo pokore Evropu i svet.

Kao igrač, celu karijeru je proveo u Radničkom na beogradskom Crvenom krstu, od 1958. do 1968. godine i igrao je u Prvoj ligi Jugoslavije, u to vreme najboljoj evropskoj ligi.

Trenersku karijeru je započeo u juniorima Radničkog, gde je do smrti bio na funkciji počasnog predsednika.

Iz Radničkog je otišao u Partizan, osvojio titulu, Kup, Kup Koraća, potom je radio u Arisu, zatim se vratio u Radnički i predvodio ga dve sezone od 1982. do 1984. godine.

Trenerski put je trasirao u Šibenki, Vojvodini, PAOK-u, Panionisu, Olimpijakosu, AEK-u, moskovskom CSKA, Dinamu i Efesu, gde je osvajao evropske i domaće trofeje.

U reprezentaciji je debitovao 1987. godine na EP u Grčkoj, kao asistent selektora Krešimira Ćosića i to bronzanom medaljom, a potom je predvodio državni tim do zlata na Univerzijadi 1987. godine u Zagrebu.

Potom je postao selektor i prvo je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, da bi kasnije usledile tri zlatne medalje – Evropsko prvenstvo u Zagrebu, Svetsko prvenstvo u Argentini i šampionat Evrope u Italiji.

Kao selektor SR Jugoslavije, predvodio je ekipu do zlata na prvenstvu Evrope u Atini 1995. godine, a potom je kao član stručnog štaba Željka Obradovića, učestvovao u osvajanju srebra na Olimpijskim igrama u Atlanti, zlata na EP u Španiji i Svetskom prvenstvu u Grčkoj, kao i bronze na prvenstvu Evrope, 1999. godine.

Kasnije se vratio na poziciju selektora Srbije i doneo prvu medalju sa prvenstva Evrope, 2009. godine u Poljskoj.

Trenersku karijeru je završio 2016. godine, a veličanstveni oproštajni meč je organizovan u Atini, 2017. godine.

Ivković je bio poznat i kao strastveni golubar, a u njegovoj biografiji se izdvaja i podatak da je rođak čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Sredinom januara ove godine, u Muzeju Jugoslavije, Ivkoviću je dodeljena nagrada za životno delo Sportskog društva Radnički, priznanje su mu uručili najmlađi članovi SD Radnički, a svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

-Želeo bih da se zahvalim na ovom velikom odlikovanju SD Radnički. Sigurno da je u ovih 100 godina bilo funkcionera i igrača koji su zaslužili ovo priznanje. Ja sam vrhunske rezultate ostvarivao sa klubovima i reprezentacijom, možda bi bilo bolje da se ova nagrada dodeljuje za vernost. Nije retko da se kaže veran kao pas, a ja sam tako ostao veran Radničkom – rekao je tada Ivković na dodeli priznanja u Muzeju Jugoslavije.

Ivković nije dočekao izgradnju novig objekta na Crvenom Krstu.

Preminuo je jutros u 6:50, u bolnici u Beogradu, od posledica vode u plućima i herpesa.

Izvor Glas Srpske/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos