Košarkaški i sportski svet se oprašta od Dude Ivkovića

Foto: Ostoja Mijailović Twitter

Košarkaški i sportski svet se oprašta od legendarnog košarkaškog trenera, Dušana Dude Ivkovića.

Od jednog od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena su se oprostili domaći i inostrani klubovi, igrači, kao i cela sportska javnost u Srbiji i Evropi.

“Sa životne pozornice, sišao je legendarni Dušan Duda Ivković. Rano jutros, prestalo je da kuca srce velikog košarkaškog oca, čuvenog ‘Krstaša’, čoveka čije košarkaško nasleđe nije moguće opisati rečima”, navodi se u oproštaju FK Partizan.

“Član FIBA Kuće slavnih, Legenda Evrolige, šampion Evrope, šampion ULEB kupa, šampion Saporta kupa, pobednik međunarodnog Kupa ‘Radivoj Korać’, šampion Jugoslavije, šampion Grčke, šampion Rusije, osvajač nacionalnih Kupova Turske, Rusije, Jugoslavije i Grčke. Selektor reprezentacija SFR Jugoslavije i Srbije, s kojima je osvajao svetsko i evropsko zlato, olimpijsko srebro, evropsko srebro… Iznad svega, Duda Ivković je čovek koji je trasirao košarkaški put mnogih igrača i trenera ka najvećim dometima u istoriji ovog sporta”, navodi se u oproštaju crno-belih.

Od svog najvažnijeg trenera u istoriji kluba, oprostio se i grčki Olimpijakos.

“Najveći trener Olimpijakosa i jedan od najboljih u Evropi, veliki Dušan Ivković više nije sa nama. Legendarni Duda je otišao na dugo putovanje. Učitelju, hvala vam na onome što ste nam ponudili. Uvek ćemo te se sećati”, naveo je Olimpijakos na svom sajtu.

“Hvala vam na svemu treneru, počivajte u miru”, napisao je jedan od najboljih evropskih košarkaša, Nikola Mirotić.

Od Dude Ivkovića se oprostio i bivši reprezentativac, Vladimir Štimac.

“Čovek koji mi je pokazao šta znači reprezentacija, disciplina i posvećenost. Dao mi je šansu da obučem taj sveti dres. Nemam reči koje mogu ovog čoveka da opišu. Hvala na svemu i neka vam je večna slava”, napisao je Štimac na društvenim mrežama.

Od jednog od najboljih svetskih trenera su se oprostili i Košarkaški savez Srbije, košarkaški klubovi Bajern, Panatinaikos, Crvena zvezda, fudbalski klubovi Partizan i Vojvodina i mnogi drugi…

Od jednog od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena su se oprostili domaći i inostrani klubovi, igrači, kao i cela sportska javnost u Srbiji i Evropi.

Prvi čovek Evrolige, Đordi Bertomeu, rekao je da je odlaskom Dušana Dude Ivkovića košarka izgubila jednog od pionira ove igre.

-Mi u Evroligi smo tužni što nas je Duda Ivković, bliski prijatelj i pravi velikan ovog našeg sporta prerano napustio. Nije preterano reći da je Duda uticao na evropsku košarku, jer je odrastao u Beogradu, jednoj od kolevki ovog sporta i mnoge ekipe je vodio do najvećih uspeha. Čak i više od njegovih dostignuća, Duda će ostati zapamćen kao pravi vođa hiljada igrača i generacija trenera. Košarka je izgubila jednog od svojih pionira, ali nasleđe trenera Ivkovića nastavlja da živi u Evroligi, kojoj je pomogao da se podigne tamo gde je danas – rekao je Bertomeu za sajt Evrolige.

Ivković je dva puta osvojio Evroligu sa Olimpijakosom.

 – Jugoslovenska, srpska i evropska košarka su izgubile veliko trenersko ime, sa impozantnom biografijom i bogatim doprinosom košarci – izjavio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS), Božidar Maljković.

Napominje da je Ivković svoje pregalaštvo i posvećenost pokazao u Grčkoj i u Rusiji.

– Ogroman doprinos Dušana Ivkovića jeste i u edukaciji mladih trenera, kao i u organizaciji velikih košarkaških seminara jer je od samog osnivanja bio predsednik Udruženja košarkaških trenera Srbije – rekao je Maljković Tanjugu.

Maljković, koji je i sam kao trener ostavio dubok trag u evropskoj košarci, dodao je da su pod rukovodstvom Dude Ivkovića odgojene generacije mladih košarkaša i mladih trenera.

-Nakon smrti Dušana Ivkovića, ostaje velika praznina. Svi akteri današnje košarke će morati da ulože svo svoje znanje i velike napore da tu prazninu popune. Ovom prilikom, u svoje lične ime i u ime Olimpijskog komiteta Srbije izražavam saučešće supruzi Neni, kao i njihovoj deci, na velikom gubitku – poručio je Maljković.

I Moskovski CSKA se oprostio od legendarnog košarkaškog stručnjaka, koji je preminuo u Beogradu, u 78. godini.

Ivković je moskovski tim vodio od 2002. do 2005. godine.

-Otišao je jedan od najboljih trenera u istoriji svetske košarke. On je bio prvi strani trener u istoriji CSKA. Duda je bio taj koji je uveo nove standarde u klub, modernu organizaciju koja je CSKA svrstala među najbolje klubove u Evropi. I po odlasku iz Moskve, Ivković je nastavio da prati crveno-plave, sa kojima je osvojio tri titule prvaka Rusije i Kup ove zemlje – napisali su iz CSKA na svom sajtu.

Aktuelni trener Moskovljana, Dimitris Itudis, kaže da je ovo veoma tužan momenat za njega.

-Teško je naći prave reči. Duda je imao divnu suprugu Nenu i sinove Petra i Pavla, a ja sam se osećao kao njegov sportski sin. Bila je velika čast i privilegija poznavati takvog trenera i osobu i uvek ću pamtiti savete koje sam dobio od njega. Prijateljstvo sa njim je bilo neprocenjivo, kao i podrška i poverenje koje sam dobijao od Dude. Ovog leta sam bio sa njegovim sinom Pavlom na Halkidikiju i planirali smo da se okupimo u Beogradu ili Moskvi… Moje iskreno saučešće porodici Ivković i svima koji su poznavali Dudu – rekao je Itudis.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.