Milo opet po Srbiji: “Srpski svet” je samo umanjenica za “veliku Srbiju”

Foto: Tanjug arhiv

Pojam “srpski svet” je eufemizam za velikosrpsku politiku, rekao je danas u Zagrebu crnogorski predsednik Milo Đukanović, nakon susreta s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

Aktuelna beogradska politika tvrdi da Srbija ima pravo da štiti navodno ugrožena prava Srba u drugim državama, rekao je Đukanović, rekavši da on to čita kao ugrožavanje suvereniteta susednih država. Crnogorski predsednik je rekao da tu procenu temelji na iskustvu iz ratnih devedesetih, kad su iz Beograda takođe pozivali na zaštitu ugroženih prava.

“Ostalo znamo”, naglasio je. Nada se da se neće ponoviti scenario od pre tridesetak godina, te da je na njemu da upozori na opasnu podudarnost s današnjicom.

Komentarišući “srpski svet”, sintagmu koju koriste članovi srpske Vlade, predstavljajući je kao legitiman nacionalni interes Srbije, Đukanović je rekao da je to eufemizam za Veliku Srbiju.

“To je identično onoj krilatici – Svi Srbi u jednoj državi”, smatra crnogorski predsednik, koji je Srpsku pravoslavnu crkvu nazvao udarnom iglom velikosrpskog nacionalizma i jedinom prekograničnom infrastrukturom “Velike Srbije”, koja negira postojanje crnogorske nacije.

Đukanović je u Zagrebu rekao da iz Beograda dolaze profašistički, velikodržavni projekti, koji se koriste lažima.

Crnogorski predsednik je stigao u posetu Hrvatskoj, usred rasta političkih i etničkih podela u njegovoj zemlji, samo dan nakon što su opozicione crnogorske stranke, predvođenje njegovom Demokratskom partijom socijalista (DPS), pozvale na formiranje prelazne Vlade, koja će raspisati parlamentarne izbore.

Izvor Nezavisne/Index.hr
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos