Nemačka: Sprečen napad na sinagogu, uhapšen šesnaestogodišnjak

Foto: Wikimedia commons

U nemačkom gradu Hagen, na zapadu zemlje, sprečen je napad na sinagogu tokom molitve za praznik Jom Kipur, a policija je uhvatila nekoliko osoba.

Policija je još u sredu poslepodne obezbedila prilaz sinagogi u Hagenu zbog, kako je saopšteno, naznaka o opasnosti po jedan jevrejski objekat. Nakon toga je iz bezbednosnih razloga odložena molitva povodom jevrejskog praznika Jom Kipur.

Špigl onlajn javlja da je u Hagenu uhvaćen 16-godišnji Sirijac, zbog osnovane sumnje da je pripremao napad eksplozivom na sinagogu. Prema istim navodima, osumnjičeni je napad najavio preko zatvorene islamističke platforme za komunikaciju na internetu, koju je pratila strana obaveštajna služba, koja je nakon toga obavestila nemačke vlasti.

Uhvaćeni su i članovi porodice sirijskog tinejdžera

Kako navodi javni servis WDR, tokom prepodneva je uhvaćeno još nekoliko osoba, te je pretraženo nekoliko stanova u Hagenu i okolini. Kako navodi dnevnik Bild, uhvaćeni su članovi porodice 16-godišnjeg Sirijca.

U međuvremenu je i državno tužilaštvo u Dizeldorfu podiglo optužnicu protiv 16-godišnjaka, zbog osnovane sumnje u počinjenje teškog kaznenog dela uperenog protiv državne bezbednosti, odnosno terorističkog napada.

2019. godine je, takođe na Jom Kipur, izvršen napad na sinagogu u Haleu, prilikom kog je napadač, pripadnik neonacističke scene, ubio dvoje prolaznika, nakon što nije uspeo da uđe u sinagogu.

Izvor Nezavisne/Index.hr
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.