TV debata kao test pred izbore

Arhiva

Tri vodeća kandidata za nasljednika njemačke kancelarke Angele Merkel nakon parlamentarnih izbora, koji će se održati krajem septembra, suočili su se ovog vikenda na drugoj televizijskoj debati. Prema rezultatima ankete koju su sprovele ZDF i ARD, Olaf Šolc je i iz ove debate izašao kao pobjednik.

Prema prvim ispitivanjima ARD-a koja su sprovedena tokom druge TV debate, kandidat socijaldemokrata Olaf Šolc se po pitanjima kompetencije nalazi ispred kandidata Unije CDU/CSU Armina Lašeta i Analene Baerbok iz stranke Zeleni. Debata je započela žestokim napadima demohrišćanskog kandidata Lašeta na Šolca zbog navodne umešanosti Ministarstva finansija, na čijem čelu se nalazi Šolc, u financijske skandale oko pranja novca. Šolc je, prema prvim ocenama analitičara, i u ovom sučeljavanju delovao suvereno i branio svoje pozicije stručnim i trezvenim odgovorima koristeći prednost nosioca funkcije. Laschet je takođe pritisnuo Scholza da li će sklopiti savez sa Zelenima i krajnom Ljevicom, koja se protivi NATO-u i kritična je prema mnogim aspektima EU.

Armin Laschet i Angela Merkel/Facebook CDU

“Jedno je jasno: ko god želi biti dio njemačke vlade mora imati jasan stav. Mora se zalagati za transatlantsku saradnju, mora jasno reći da je NATO neophodan za našu sigurnost i da moramo ispuniti svoju obavezu u savezu. Moraju se zalagati za jaku i suverenu Evropsku uniju. ” odgovorio je Šolc svom protivkandidatu.

Na šta se Lašet nadovezao: „A građani vam veruju samo ako jednom i zauvek kažete ne nekome ko želi da ukine Saveznu kancelariju za zaštitu Ustava, ko želi da napusti NATO, čak i ako se na papiru slože da bi mogli biti za reformisani NATO. To morate reći jer građani ne žele stranku Levice u vladi. A vi to niste bili spremni danas učiniti, pa je to takođe odgovor. ”

Tokom debate kandidati socijaldemokrata i zelenih su pokazivali saglasnost po više pitanja i rijetkim međusobnim napadima sugerisali slaganje u većini tematskih područja. Na prvom mjestu, mišljenja dijele kada su u pitanju klimatske promjene, što je tema broj 1 Berbokove.

Annalena Baerbock -Zeleni

“Sljedeća njemačka vlada je ona koja može aktivno učiniti nešto protiv klimatske krize. A to znači da moramo izaći iz uglja ranije, jasno prije 2038. Ne možemo – obojica to želite, ali promijenili ste mišljenje jer želite biti najveći zaštitnici klime – ne možemo da nastavimo narednih 17 godina kao da se ništa nije dogodilo. Zato mi je jasno da sledeća nemačka vlada mora da donese izlaz iz uglja napred do 2030. godine. ” rekla je kandidatkinja Zelenih.

Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da je SPD povećala svoju prednost nad konzervativcima i ima najveći rejting od juna 2017. Većina demografskih instituta bilježi podršku od 25 do 27 posto za SPD, iza koga slijedi Unija sa 20 do 23 posto te Zeleni sa 15 do 17 procenata. Desno populističku Alternativu za Njemačku (AfD) bi prema aktuelnim ispitivanjima biralo 12 posto, Liberale 12 do 13 posto te Ljevicu šest posto ispitanika. Većina stručnjaka smatra da je trostrana koalicija najvjerovatniji ishod izbora – scenario za čiju realizaciju bi moglo biti potrebno i do nekoliko mjeseci.

Izvor Televizija srpske dijaspore
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos