Berlin kupuje stanove od privatnika da reši pitanje kirija

Foto: Unsplash

Vlada Grada Berlina je saopštila da će kupiti oko 14.750 stanova od dve velike kompanije za izdavanje, za 2,46 milijardi evra.

Sporazum sa kompanijama Vonovija i Dojče Vonen, koji obuhvata i oko 450 prodavnica, postignut je posle nekoliko meseci pregovora i predviđa da obe firme prodaju oko 10 odsto svojih nekretnina u Berlinu državnim kompanijama.

Time će broj stanova u državnom vlasništvu u Berlinu dostići oko 355.000, što je oko petine od 1,67 miliona stanova za iznajmljivanje u glavnom gradu Nemačke.

Rast cena kirija je već godinama goruće pitanje u Berlinu, gde su stanari dugo plaćali znatno manje nego u mnogim drugim prestonicama, navodi AP.

Kupovina stanova, koji su nekad bili u vlasništvu države, ali su proteklih decenija prodati privatnim kompanijama, predstavlja pokušaj odlazeće Vlade da reši problem.

Vrhovni sud Nemačke je u aprilu presudio, da je gornja granica koju je lokalna Vlada uvela prošle godine na cene zakupa neustavna i ništavna.

Zahvaljujući toj presudi, zakupnine su za oko 90 odsto stanova u Berlinu zamrznute na nivou iz juna 2019. godine, na pet godina.

U mnogim slučajevima, postojeće kirije je trebalo smanjiti, kako bi bile u skladu sa novom granicom koja je određena, ali su se mnogi stanari suočili sa pozamašnim otplatama.

Nova gradska Vlada će biti izabrana 26. septembra, kada Nemci biraju i novi parlament.

Istog dana će u Berlinu biti održan i neobavezujući referendumu o prijedlogu lokalne Vlade da imovina velikih korporativnih stanodavaca bude eksproprisana.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.