Građani EU bi Angelu Merkel za predsednicu Unije

Foto: Wikimedia commons

Prema najnovijoj anketi, većina građana Evropske unije bi, kada bi mogla da bira, izabrala nemačku kancelarku Angelu Merkel za predsjednicu EU, a ne predsednika Francuske, Emanuela Makrona.

Merkelova je pre neki dan bila u gostima kod Makrona, poslednji put pred izbore u Nemačkoj 26. septembra.

Uoči ovog sastanka su objavljeni rezultati ankete istraživačkog centra Evropskog saveta za spoljne odnose iz Brisela, prema kojima bi 41 odsto građana EU – Angelu Merkel, izabralo za “predsednicu Evropske unije” – kad bi takva funkcija postojala.

Kako se navodi, čini se da građani EU preferiraju način na koji politiku vodi Angela Merkel, u odnosu na pristup Emanuela Makrona.

“Merkel je svojim tehnokratskim stilom vođenja, osvojila poverenje Evropljana mnogo više nego što je to učinio Makron svojim vizionarskim govorima”, konstatuje ECFR.

Merkel je pobedila Makrona u svih 12 zemalja učesnica ankete, a Makron je dobio samo 14 odsto glasova.

U Francuskoj bi 32 odsto glasalo za Nemicu, a samo 20 odsto za svog šefa države, a kako piše DW, interesantno je da je Makron u Mađarskoj, gde je za njega bilo 24 odsto građana – dobio veću podršku nego u svojoj zemlji.

Merkelova je posebno omiljena među Holanđanima – izabralo bi je 58 odsto građana, dok bi Makron tamo dobio samo šest odsto glasova, u Austriji bi 34 odsto glasalo za Merkel, 14 odsto za Makrona – ostali ispitanici su bili neodlučni ili nisu hteli da glasaju.

Autori studije konstatuju, da “činjenica da je Merkelova toliko popularnija od Makrona, ne samo u Holandiji i Španiji, već i u Portugalu i Danskoj, pokazuje kolika može biti integrativna moć u različitim delovima EU”.

“Nordijske štedljive države i zemlje na jugu EU, često imaju dijametralno suprotne stavove o mnogim aspektima evropske politike, posebno o ekonomskim i finansijskim pitanjima. Pošto je podrška Merkelovoj velika u oba tabora, čini se da je uspela da prenese poruku da je posvećena rešavanju problema i jednih i drugih, pozicionirajući Njemačku kao silu koja ujedinjuje”, piše ECFR.

Prema istraživačkom centru iz Brisela, anektirano je ukupno 16.267 ljudi iz 12 zemalja EU – Nemačke, Francuske, Holandije, Danske, Švedske, Italije, Portugala, Španije, Austrije, Poljske, Mađarske i Bugarske.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.