Vinski rat Hrvatske i Italije se ponovo rasplamsava

Foto: Unsplash

Vinski rat između Italije i Hrvatske se ponovo rasplamsao, nakon što je Evropska komisija (EK) saopštila da će objaviti u službenom glasniku EU zahtev hrvatskih vlasti za registraciju tradicionalnog izraza “prošek”.

Na odluku EK je reagovala italijanska poslanica u Evropskom parlamentu, Mara Bicoto, koja je rekla da su Italijani zbog ove “lude odluke EU” spremni da idu na barikade, kako bi na svaki mogući način branili italijanski “proseko”.

Ističe da svima mora biti jasno, da je jedini pravi “proseko” onaj koji je napravljen u severnoj Italiji.

Bicoto je najavila da će parlamentarci “Lige”, tokom naredna dva meseca, rok za pritužbe i prigovore, voditi i borbu za odbranu kvaliteta “proseka” i poslove hiljadu italijanskih preduzeća.

Hrvatska je u Briselu pokrenula postupak za međunarodno priznanje imena svog dalmatinskog slatkog vina “prošek”, te je već nakon pristupanja EU, 2013. godine, zatražila priznavanje izraza “prošek”.

To je Brisel tada odbio, zbog sličnosti imena sa italijanskim “prosekom”.

“Odluka EK o priznavanju zaštićene oznake geografskog porekla hrvatskog vina “prošek” je pogrešna. Ministarstvo poljoprivrede se već izjasnilo protiv tog priznanja i upotrebiće sve relevantne argumente kako bi odbilo zahtev Hrvatske za registraciju”, najavilo je Ministarstvo poljoprivrede Italije.

Predsednik regiona Veneto, u kom se proizvodi “proseko”, Luka Caja, uložio je protest EK.

“Prese“ podseća da je Italija pre mnogo godina na evropskom zajedničkom tržištu zaštitila svoj “proseko”, što znači da se vina s istim ili sličnim imenom ne mogu prodavati u EU, ako ne dolaze iz regije Veneto.

Udruženje poljoprivrednika Italije – “Koldireti”, ukazuje da hrvatska inicijativa predstavlja napad na “proseko”, koji se najviše izvozi, ali i najviše oponaša.

“Prese” ukazuje da novi vinski rat podseća na ranije sporove oko zaštite marki u EU, kao što je vođen oko “kranjske kobasice” između Austrije i Slovenije, ali i Italije i Mađarske oko vina pod imenom “tokai”.

U sporu sa Mađarima, Italijani su pretrpeli poraz, pa su svoje vino “tokaji“ morali da preimenuju u “friulano”.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.