Naučnici objavili zašto psi jedu travu…

Foto: Unsplash

Ako ste nekad nekog pitali zašto psi jedu travu, vrlo verovatno je odgovor bio da je to zato što im je loše i da bi sami sebe naterali na povraćanje.

Iako psi uopšte ne mogu potpuno da svare celulozu, često u šetnji jedu travu. Uvreženo je mišljenje da to rade kad im je loše, pa tako žele da se nateraju na povraćanje, kako bi se olakšali. Ali to, čini se, nije tako.

Jedno istraživanje je pokazalo da je 79 odsto pasa nekad u svome životu jelo travu. Iako je to prilično visok procenat, samo devet odsto pasa od toga je pre jedenja trave bilo loše, a samo 22 odsto njih je nakon toga povraćalo. Svi ostali su jeli travu i nastavili dalje sa svojim danom, zdravi i srećni. To sugeriše da travu jedu iz drugih razloga.

Ponekad je najjednostavniji odgovor i najtačniji. Možda nikad nećemo u potpunosti razumeti ovo pseće ponašanje, ali trenutno najpopularniji odgovor među istraživačima je – da psi travu jedu, jer jednostavno uživaju u tome i sviđa im se ukus.

Vlasnici pasa su takođe primijetili i da psi najviše trave jedu u proleće, pa je moguće da im se posebno sviđa ukus mlade trave.

Iako mnogi misle da su psi, kao i mačke, mesojedi, oni su zapravo svaštojedi i svoje dnevne potrebe za nutrijentima delom ispunjavaju i jedenjem biljaka.

Istraživanja su pokazala i da su biljke i bobice deo prehrane i kod vukova, a trava je uz to i izvrstan izvor vlakana, što lako može nedostajati u psećoj prehrani.

Stoga, jedenje trave može pomoći psećoj probavi, a nadoknađuje i ključan deo zdrave pseće prehrane, piše IFL Science.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos